A HGYSZ egyetért a szakképesítési követelmény bevezetésével, az életkor szerinti megkülönböztetés azonban szerintük sok gyógyszerészt hátrányos helyzetbe hoz. A gyógyszerészi szakvizsgát legkönnyebben a fiatal beosztott gyógyszerészek tudják megszerezni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Később, saját gyógyszertárat vezetve és további kötöttségek mellett sokkal nehezebb befejezni a hároméves elméleti és gyakorlati képzést. Azonban nem csak az 50. életévüket betöltötteknek okoz nehézséget a végzettség megszerzése, így a fiatalabb, de szintén számos szakmai és magánéleti kötöttséggel küzdő gyógyszerészek hátrányba kerülnek az 50 évesnél idősebbekkel szemben - írja állásfoglalásában a HGYSZ.

A szövetség ezért azt javasolja, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, és ne csak az 50 év feletti gyógyszerészek legyenek felmentve alóla.

Tehát azoknak a gyógyszerészeknek legyen kötelező a szakvizsga, akik az előírás megjelenését követően, azaz 2015. július 15-e után szerezték meg a gyógyszerészi diplomájukat. Mivel ezek a gyógyszerészek már az egyetemi képzés elvégzésekor tisztában lehettek a jogszabályi változásokkal, volt lehetőségük időben dönteni, és felkészülni a követelmények bevezetésére.

Egy másik megoldási lehet , hogy legalább azok a gyógyszerészek mentesüljenek a követelmények alól, akik 2015. július 15. előtt már voltak személyi jogos vagy intézeti gyógyszertárvezetők - ebben az esetben a megszerzett tapasztalatuk biztosítja felkészültségüket. A HGYSZ elképzelése szerint ők mindaddig megőriznék mentességüket, amíg ugyanabban a gyógyszertárban maradnak vezetők, ahol jelenleg is dolgoznak.

A javaslatot eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkárságára is, abban bízva, hogy sikerül kiküszöbölni, hogy a jogszabály hátrányosan különböztessen meg gyógyszerészeket az életkoruk vagy a szakképzésük megkezdésének időpontja alapján - hangsúlyozza Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója. A szövetség komoly problémaforrásnak tartja, hogy a szakirány rendeletszintű meghatározása a mai napig nem jelent meg, noha nagyon fontos lenne a megfelelő szakvizsgákat meghatározó jogszabály ismerete, hogy egyértelművé legyen, milyen követelménynek kell megfelelniük azoknak, akik 2025-től gyógyszertárat szeretnének vezetni - olvasható a HGYSZ közleményében.