Az interneten elérhető gyógyszerforgalmazók mindössze 4-5 százaléka működik legálisan. Az illegális honlapok 3 százaléka önálló, 95 százalékát viszont partnerhálózatokon keresztül üzemeltetik, ezek száma összesen mintegy 30-35 ezerre tehető - mondta egy gyógyszerhamisításról rendezett webináriumon Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerészeti Intézetének docense, amit a Pharmaonline.hu idéz.

Kiemelte: fokozottan ellenőrzött szereket 2-4 ezer oldalon kínálnak. A magyar lakosság meghatározó részének van már online gyógyszervásárlási tapasztalata, az online vásárlási szokásokat ugyanis alapvetően megváltoztatta a koronavírus-járvány.

Az internetes rendelések számát növeli, hogy kényelmes, és lehetőség nyílik az árak összehasonlítására is, ám mindez nemcsak a legális, hanem az illegális piacok forgalmát is növeli.

Jelenleg Magyarországon 683 gyógyszertár rendelkezik internetes gyógyszerforgalmazási engedéllyel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint. Fittler András megjegyezte: a felület nem túl felhasználóbarát, mert az egyes szereplőkre nem lehet külön rákeresni, azokat egy táblázatból kell kiválasztani.

Folyamatosan bővítik

Az OGYÉI honlapjára egyébként már 2023-ban is felkerült néhány újabb weboldal, ami a fogyasztók számára egészségügyi kockázatot jelentő termékeket árul.

  • Van például egy kapszula, amit cukorbetegeknek kínálnak, de a gyógyszerhatósághoz mint  értendkiegészítő sem jelentették be.
  • Egy parazitaelleni szert is kiszúrt az OGYÉI, ezt közel tízezer forintért árulják, de a gyógyszerhatóság szerint a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a készítmény összetétele ismeretlen, a termék hatásosságáról nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálatok, és a használata komoly egészségkárosodást is okozhat.
  • Ugyanez vonatkozik egy a férfiak urológiai betegségének hatékony kezelésére szolgáló készítményre is, amiről a hatóság azt írja: mivel a termék nem engedélyezett ezért illegális gyógyszernek tekinthető.

Egyelőre hazai felmérés még nem készült arról, hogy a fogyasztók helyesen ítélik-e meg egy-egy felületről, hogy hamis szereket kínál-e, de egy amerikai kutatás szerint a vásárlók kevesebb mint 5 százaléka tudja eldönteni, hogy az adott webhely biztonságos-e gyógyszerforgalmazási szempontból, sőt, a gyógyszerészeknek is csak alig több mint fele, 54 százaléka dönt helyesen.

Érdemes lenne változtatni

Tavaly augusztusban megszűnt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és annak gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja, feladatait a szabályozás szerint a fogyasztóvédelem vette át, a munkát pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) égisze alatt a jogérvényesítési munkacsoportban folytatják, bár a HENT uniós forrásait az átszervezés során elvonták - minderről Ilku Lívia, a HENT korábbi, és az SZTNH jelenlegi munkacsoport vezetője beszélt a webináriumon.

Míg az európai szerializációs rendszerek (egyedi gyógyszerazonosítás) nem mutatnak nagyobb eltéréseket, az unión kívüli államok másként szerializálnak, ami okoz időnként nehézségeket - mondta Ilku Lívia.

Kiemelte: míg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) formanyomtatvánnyal és ahhoz kapcsolódó kitöltési útmutatóval segíti a hamisított gyógyszerrel való visszaélés bejelentését, az OGYÉI portálján egyelőre nem érhető el hasonló.

XV. Pangea hadművelet

2022. nyarán 11 millió dollár értékű tiltott gyógyszert foglaltak le egy hét alatt az INTERPOL globális műveletében a XV. Pangea akció keretében, ami 94 országot érintett.

Az illegális gyógyszerek globális kereskedelme jövedelmező bűnözési terület - 4,4 milliárd dollár köthető a szektorhoz -, amely világszerte vonzza a szervezett bűnözői csoportokat.

A hamisított vagy tiltott gyógyszerek online értékesítése enyhe bűncselekménynek tűnhet, de az áldozatokra nézve a következmények életveszélyesek

- mondta Jürgen Stock, az INTERPOL főtitkára.

A bűnügyi hatóságok a tavaly nyári akció keretében világszerte több mint 7800 illegális és hamisan forgalmazott gyógyszert és egészségügyi terméket foglaltak le. Több mint négyezer internetes linket vizsgáltak meg, négyezernél is több tiltott termékreklámot tartalmazó internetes linket zártak le vagy távolítottak el. Közel háromezer csomagot és 280 postai csomópontot vizsgáltak át repülőtereken, határokon és postai elosztótelepeken. Valamint több mint hatszáz új nyomozást indítottak el és több mint 200 házkutatási parancsot adtak ki.