A 2020-2021-es, a koronavírus-járványhoz kötődő, de nem kizárólag az oltóanyaggyártókat érintő nagy „hajrá” után a globális gyógyszeripar visszalassult a saját szokásos ütemére - írja a BDO idei Biotech Riportja.

A korábbi két év rekordbevételei érthető módon nem tudnak megismétlődni, a cégek pedig a felgyűlt jelentős mennyiségű pénzt gyakran a saját pénzügyi konszolidációjukra fordítják a részvényesek által többre tartott K+F helyett. Az iparág ugyanakkor stabil, növekszik, és várhatóan jól viseli majd az elkövetkezendő időszak egyre többek által beharangozott gazdasági hullámveréseit.

A nemzetközi BDO minden évben elkészíti a NASDAQ Biotechnológiai Indexen (NBI) jegyzett vállalatok (2021 végén 367 cég) legfrissebb éves beszámolóinak elemzését. Mint írják: a 2020-as, hihetetlen növekedési ütemnek vége, de a biotechnológiai ipar továbbra is ellenálló.

részvényárak 2021-ben a pandémia alatti, 24 százalékos megugrás után ugyanennyit estek, tehát zuhanásról szó sincs, lényegében a korábbi, 2017-2019-es szintekre álltak vissza. Mindez azonban csak a befektetői hangulat csillapodását jelenti, a cégek bevételnövekedése jelentős. Az NBI-ben szereplő vállalatok bevétele 2021-ben 37 százalékkal nőtt, szemben a 2020-as 10 százalékos növekedéssel, márpedig ez az egyik legnagyobb növekedés az elmúlt években.

Kép: BDO

A bevételek nagy részét a vállalatok K+F tevékenység helyett elsősorban saját részvények visszavásárlására költötték. Ez nem feltétlenül esik egybe a befektetők preferenciáival, akik szívesebben fordítják innovációra a pénzüket, de kétségkívül segít abban, hogy meglévő termékeikből minél több nyereségre tegyenek szert. Mindez azonban nem jelenti a kutatási projektek leállását, csak a bővülés üteme tért vissza a korábbi állapotba.

Fontos trend még a biogyógyszeripar töretlen növekedése. Ebbe a részszegmensbe azok a készítmények tartoznak, amelyeket élő organizmusok segítségével állítanak elő. A BDO gyártási kapacitások keresletét és kínálatát nyomon követő bioTRAK adatbázis szerint a biogyógyszeripari eladások 60 százalékkal nőttek az elmúlt öt évben, míg a hagyományos gyógyszerértékesítések 22 százalékkal. Jelenleg a biogyógyszer-értékesítés a globális gyógyszerpiac 18 százalékát teszi ki.

 

Kép: BDO

 

Noha a 2020-as biotechnológiai fellendülés véget ért, a pénzügyi adatok azt mutatják, hogy az iparág továbbra is virágzik. A K+F befektetések csökkentek, de ez valószínűleg csak átmeneti állapot. A mostani lépések hatására várhatóan újra növekvő bevételeket a befektetői várakozásoknak megfelelően minden bizonnyal újra kutatásra fordítják majd, hiszen annak jövedelmezőségét a pandémia történései, a Covid-járvány elleni oltóanyagok (gyógyszeripari léptékben) villámgyors kifejlesztésével igazolták.

A világszerte emelkedő alapkamatok és dráguló hitelek, források, valamint a befektetők válsághoz kötődő, óvatosabb befektetései miatt ugyanakkor a gyógyszergyártók kétszer is meggondolják, milyen projekteket fejlesszenek a közeljövőben. A befektetők leginkább olyan termékeket fognak finanszírozni, amelyeknek nagy esélyük van a sikerre. Hasonlóképpen, a szűkösebb költségvetéssel működő biotech cégek racionalizáltabb termékpipeline-okat vezethetnek, amelyek az alapvető kutatási területekre összpontosítanak, és ez a gondolkodásmód vezeti majd a felvásárlásokat is.