Májusban 50,1 milliárd forintot fizetett receptköteles gyógyszerért a lakosság, ez az áprilisi forgalomhoz képest 6 százalékos emelkedést jelent, az előző évhez képest pedig 12 százalékos bővülést - mondta Farsang Bence, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. adatelemzője.

Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy tavaly májusban még életben voltak a korlátozó intézkedések, melyek befolyásolhatták gyógyszerköltést. Idén májusban az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga ezer alatt maradt, ez pedig a járvány lecsengését jelentette - sorolta a szakember.

Az elemzés szerint a forgalmi adatokhoz hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett.

2022 májusában 16,3 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a patikák.

Az előző májushoz képest a növekedés mértéke 5,6 százalék, áprilishoz képest 4,9 százalékos volt.

A dobozszám emelkedéshez a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal a szívgyógyszerek járultak hozzá - mondta Farsang Bence. Ebbe a kategóriába tartoznak az értágítók, itt 5 százalékos növekedést mért az elemző cég. A fertőzésellenes gyógyszerek 0,3 százalékponttal csökkentették a volumenbővülést.

Ide sorolhatók az antibiotikumok, amelyek darabszáma 10 százalékkal esett vissza egy hónap alatt.

Éves viszonylatban viszont nem történt visszaesés, sőt Farsang Bence hangsúlyozta: 60 százalékkal több antibiotikumot váltottak ki a betegek.

2022-ben jóval több volt a fertőzéses megbetegedés, mint az emberek mozgását még korlátozó 2021-es év azonos időszakában. A gyógyszerárakkal kapcsolatban az adatelemző elmondta: Magyarországon a fogyasztói árak májusban 10,7 százalékkal, júniusban pedig 11,7 százalékkal gyorsultak az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint. Ebből a gyógyszerárak inflációja májusban 3,1 százalék volt, júniusban pedig 3,6 százalékos emelkedést mutatott.

A KSH adatai szerint a lakosság átlagosan a jövedelme 5 százalékát költi egészségre, amelynek felét, körülbelül 2,5 százalékát gyógyszerekre fizeti ki.

Májusban átlagosan 5,9 százalékkal emelkedett a támogatott, vényköteles szerek egy dobozra jutó bruttó ára.

A legmagasabb mértékben a bőrgyógyászati szerek nőttek, átlagosan 21,8 százalékkal.

Jelentős, kétszámjegyű áremelkedés történt a vérképző, a tápcsatorna, a parazitaellenes és az váz-és izomrendszer gyógyszereinél is.

Farsang Bence kiemelte, öt gyógyszercsoport átlagára csökkent:

  • a hormonkészítmények,
  • az érzékszervi,
  • a légzőrendszeri,
  • az idegrendszeri,
  • és a fertőzésellenes gyógyszerek ára.

A megyei gyógyszerköltést vizsgálva az látszik, májusban minden megyébe nőtt a forgalom. A top három gyógyszerfogyasztó Veszprém, Komárom-Esztergom és Zala megye, ahol 8 és 10 százalék közötti forgalomnövekedést mértek. A legkisebb forgalomnövekedést Bács-Kiskun (4,2 százalék) Borsod-Abaúj-Zemplén (3,4 százalék) és Baranya megyében mérték (1,3 százalék).