A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a tavalyi év végén végzett kutatásával arra kereste a választ, hogy a gyógyszerészek hogyan viszonyulnak a gyógyszertári szolgáltatások nyújtásához és körének bővítéséhez, különös tekintettel a gyógyszertári vakcinációra.

A közel 600 gyógyszerész részvételével készült felmérésből kiderült, a gyógyszerészek közel 60 százaléka nyitott az alapokon túli gyógyszertári szolgáltatások nyújtására és a gyógyszerészi hivatás fontos részének tartja azokat. A válaszadók közel kétharmada dolgozik olyan gyógyszertárban, amely jelenleg is rendelkezésre áll valamilyen szolgáltatással a betérő betegek számára. Ezek közül a leggyakoribb az állatgyógyászati készítmények forgalmazása (40 százalék), a gyógyszerészi gondozási programban való részvétel (26 százalék), és az internetes gyógyszerforgalmazás (20 százalék) (a felmérés még a csomagküldés korlátozása előtt készült).

A felmérésben résztvevők 70 százaléka nyitott lenne új szolgáltatás bevezetésére, a legtöbben a házipatika átvizsgálásával (78 százalék) és a gyógyszeres terápia menedzsmenttel (69 százalék) foglalkoznának. Emellett a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy a gyógyszertári gyorstesztek elvégzése és értékelése (56 százalék), valamint a gyógyszertári vakcináció bevezetése (50 százalék) is megfelelő lehetőség lenne a bővítésére.

A megkérdezett gyógyszerészek fele vezetné be a gyógyszertári vakcinációt. Ugyancsak a gyógyszerészek fele mondta azt, hogy személyesen is részt venne az oltások beadásában.

A gyógyszerészek közel kétharmada (64 százalék) szerint a vakcináció lehetőségének megteremtése növelné a szakma elismertségét a társadalomban. A bevezetést támogatók harmada (35 százalék) szerint az elérhetőség növelése segíthet tehermentesíteni az egészségügyi ellátórendszert.

„A felmérés egyértelműen alátámasztotta álláspontunkat, hogy a gyógyszerésztársadalom a jelenleginél jóval nagyobb segítséget tud nyújtani a betegellátásban. Az eredmény megerősített minket abban, hogy mielőbb szükséges a döntéshozók bevonásával áttekinteni a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatásban való szerepvállalását és bővítését. Ez különösen igaz a gyógyszertári vakcinációra, amely az elmúlt időszakban az egészségügyi szakemberek figyelmének látóterébe került” – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke.

„A kutatás beazonosította a gyógyszertári vakcináció esetleges bevezetése során felmerülő megoldandó feladatokat is.... Ezek nagy része alapos tervezéssel, célzott képzésekkel és részletes tájékoztatással kezelhető lenne. Fontosnak tartjuk, hogy a protokollok kidolgozásánál és a feltételek meghatározásánál a döntéshozók vegyék figyelembe a gyógyszertárak lehetőségeit, terhelhetőségét és ezen szolgáltatások finanszírozását is” – mondta Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.