A központi alrendszer 2017. szeptember végi halmozott hiánya 1 236,3 milliárd forintot tett ki, ami a várakozásoknak megfelelő - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Ezen belül a központi költségvetés 1 281,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 62 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 106,9 milliárd forintos többletet értek el. Szeptemberben 256,4 milliárd forint volt a hiány, ellentétben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel. (Féléves látleletet adott a költségvetésről a KT.)

Az első kilenc havi egyenleg alakulására a növekvő uniós kifizetések voltak érdemi hatással. Ezen összegek már elérték az 1484,3 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 1035,3 milliárd forint volt a teljesülés. (Ezt tette a kormány tavaly az országgal - elkészült a zárszámadás.)

A költségvetésbe érkező uniós bevételek nagyságrendje (297,5 milliárd forint) ettől továbbra is lényegesen elmarad. Ennek legfőbb indoka, hogy a hazánknak jogosan járó kohéziós támogatásokat - a szabályrendszer sajátosságaiból adódóan - csak utólag lehetséges elszámolni.

Magasabban teljesültek a szeptember havi áfa-kiutalások is, hiszen a "megbízható adózók" részére a januártól hatályos szabályok szerint a korábbi 75 nap helyett már 45 napon belül teljesíti az adóhatóság a visszautalást.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó költségvetési bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok.

Ez volt augusztusban

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztusban 163,1 milliárd forint volt, a nyolchavi deficit 979,9 milliárd forintot tett ki, szemben a tavalyi első nyolc hónap 274 milliárd forintos hiányával.