Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak. Áprilisban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 209,4 milliárd forintban teljesült.

Március végén a deficit még "csak" 871,9 milliárd forintnál járt, így a negyedik havi hiány 209,5 milliárd volt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy immár vészesen közel van az év egészére betervezett 1 360,7 milliárd forintos hiány, azaz négy hónap alatta sikerült összehozni az éves deficit 80 százalékát.

Mindezek ellenére a tárca továbbra sem aggódik, a közlemény szerint a "kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol, 4 százalék feletti gazdasági növekedés mellett".

Abban sincs meglepetés, hogy a hiány gyors növekedésében továbbra is elsősorban az uniós kifizetések és az egyes programok kiadásai a meghatározóak. Az idei uniós kifizetések ugyanis idén elérték a 857,2 milliárd forintot (ezt a pénz a magyar kormány előlegezi meg), szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe.

Folytatódtak azon fejlesztések (Modern városok program, Egészséges Budapest program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása), melyekre forrást a hazai költségvetés biztosít.

A kiadásai oldal megnyomta a nyugdíjasoknak a választások előtt osztogatott egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, valamint a háztartásoknak adott 12 ezer forintos rezsiszámla-jóváírás.

Egyelőre dübörögnek a bevételek: 2018. január-áprilisban az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 91 milliárd forinttal haladták meg az előző évit - osztott meg szokatlan módos részletes adatokat is a nagyközönséggel az NGM (amely hamarosan, a negyedik Orbán-kormány alatt újra PM-ként folytatja).