Még nem lehet látni, hogy az augusztus elsejétől bevezetett új, a korábbiakhoz képest valamivel rugalmasabb elszámolási rendszer milyen hatással lesz a kórházi adósságokra, jelentős javulást azonban nem várnak a szakértők, mert csak a béremelések korábban másra nem költhető összegét építették be az ellátások és beavatkozások költségeinek elszámolásába, nem kaptak pluszforrást a terület intézményei. Érdemi változást a kormány szerint a kancellári rendszer bevezetése hozhat, bár egészségügyi gazdálkodási szakemberek szerint változatlan állami finanszírozás mellett ez is csak a kis lyukak befoltozását fogja elérni az intézmények költségvetésében - fogalmazott a lap.

Az sem javít - sőt, van ahol ront - a helyzeten, hogy az augusztus 5-én megjelent, intézményekre lebontott lista szerint vannak olyan kórházak és szakrendelők, ahol csökkentették azoknak az ellátásoknak az arányát, amelyeket száz százalékban megtérít az egészségbiztosító (ez a teljesítményvolumen-korlát, a tvk), ha ennél több beteget látnak el, csak csökkentett összeget kapnak, sőt egy határ fölött ingyen kezelhetik a pácienseket.

A kórházak tartozása hamarosan ismét eléri a tavalyi majdnem 60 milliárd forintos konszolidáció mértékét - erősítette meg nemrég a Népszavának az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója. Holchacker Péter júniusban arról tájékoztatott, hogy nincs tárgyalás a beszállítók és az egészségügyi államtitkárság vagy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) között az adósságrendezésről és ilyen hír azóta sem érkezett.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a tartozás ütemesen kúszik felfelé, havonta 3-4 milliárddal emelkedik az összege. Az állam által fenntartott intézmények tartozásállományának június végi listája azt mutatja, hogy a bírósági, rendvédelmi, oktatási vagy szociális terület kifizetetlen számlái a teljes adósságállománynak mindössze a 23,9 százalékát teszik ki, a többit ismét az egészségügy halmozta fel. Ez a terület a 68,2 milliárdos teljes adósságállományból 51,8 milliárdos beszállítói tartozást gyűjtött össze - írta a Népszava.