Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben Magyarország rajong a készpénzért - a teljes állomány ugyanis augusztusban rekordot döntött -, és nemzetközi szinten az ATM-ekre is egyre nagyobb veszély leselkedik, a bankjegyhamisítások terén kedvező a helyzet.

Tízezres a sláger a bűnözőknél

A legfrissebb jegybanki adatok szerint 344 darab forinthamisítványt kellett kivonni a forgalomból, ami 42 százalékos csökkenést jelent az múlt év első feléhez képest. Ezek az adatok egyébként nemzetközi összevetésben - a hasonló valutákhoz képest - kedvezőnek számítanak.

A lefoglalt hamis forintok többsége - közel 50 százaléka - 10 ezer forintos bankjegy, 20 százaléka pedig 20 ezres. Hamis forintbankjegyeket továbbra is színes fénymásolókkal és printerekkel állítanak elő a bűnözők.

Bár első látásra a hamis bankjegyek megtévesztőek lehetnek, egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel könnyen ellenőrizhetőek. (Az érmék nem szerepelnek a statisztikákban, ugyanis sokkal ritkábban hamisítják őket. Egyszerűen azért, mert alacsony az értékük, a hamisításuk pedig nagyon költséges a gyártás és az alapanyagok miatt.)

Mi a teendő, ha hamisnak gondoljuk a bankjegyet?

Ha olyan bankjeggyel találkozik valaki, amit hamisnak gondol (ezeket hamisgyanús bankjegyeknek hívják), akkor azt szakértői vizsgálatra le kell adni valamelyik bankfiókban, vagy postán, vagy a Magyar Nemzeti Bankba is be lehet vinni. A hamisítványokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében a MNB-be kell elküldeni, ahol részletes szakértői vizsgálatnak vetik alá azokat.

Lényeges, hogy büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekményt (bűntettet) jelent. Ugyanakkor az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában - tehát szándékosan - forgalomba hozza azt - írja a hamisításról szóló összefoglalójában a jegybank.

Mi a teendő, ha megsérül a bankjegy?

Azokat tekintjük sérült bankjegyeknek, amelyek fizikai, kémiai vagy egyéb hatás miatt megváltoznak, jellemzően a kimosott bankjegyekről van szó. Szintén sérültek azok a bankjegyek, amelyeknél a hamisítást megakadályozását célzó biztonsági elemek sérültek, például a hologramos csík nem látható vagy sérült. A sérült forintbankjegyeket csak akkor lehet beváltani, ha a több mint a fele megvan. Ha csak az adott bankjegynek nincs meg a fele, akkor azért nem adnak pénzt, azokat a jegybank bevonja a forgalomból.

A nehezen felismerhető, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett) forint bankjegyeket, illetve érméket a jegybank mellett a bankok és a porták is kötelesek beváltani. Kivéve azt az esetet, ha kétséges az adott bankjegy vagy érme valódisága, ezeket hívják hamisgyanús bankjegynek vagy érmének. Szintén nem kötelesek beváltani a szándékosan megrongált, megcsonkított (például lyukas, kettévágott érmét.)

A sérült, hiányos vagy ép forintbankjegyek és -érmék beváltásáról itt olvashat részletesen.