Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU nem vitatja a Magyarország jogát, hogy a paksi atomerőmű új blokkjait közbeszerzés nélkül kössön szerződést az orosz féllel - jelentette be az Európai Bizottság döntését Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője.

Magyarországnak joga volt arra, hogy a közbeszerzési irányelveket figyelmen kívül hagyja, mondván: 40 évvel ezelőtt is orosz-szovjet erőmű épült Pakson - ez Lázár szavai szerint olyan műszaki determináció, amely befolyásolja az teljesen új blokkok felépítését. Ezzel a döntéssel az Európai Bizottság lezárta a kötelezettségszegési eljárást a közbeszerzési irányelv megsértése kapcsán, így 2017-2018-ban megkezdődhet a két 1000 megawatt teljesítményű orosz reaktor befogadó atomerőmű építése.

Lázár kormányinfós tájékoztatása szerint a paksi beruházás értékének 55 százalékát az uniós közbeszerzési szabályok szerint költik majd el.

Az új erőmű kapcsán öt kötelezettségszegési eljárás is indult, többek között a technológia megfeleltetése, a titkosítások miatt illetve a tiltott állami támogatások ügyében. A bizottság szerint mind a titkosítások, mind a technológia megfelel az uniós szabályoknak és most döntés született a közbeszerzés ügyében miatt is. Lázár szerint a jövő héten lezárul a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat is - így az utolsó jogi akadály is elhárul az erőműépítés elől.

A paksi projekttel kapcsolatban Brüsszel még azt is vizsgálja, hogy tiltott állami támogatás esete fennáll-e.