Propagandának jó, hogy lezárjuk a határokat, s nem engedjük ki az építőanyagot, csak éppen az építőipar erősen importigényes, idehaza nincsenek igazán nagy gyárak. Ha a döntésre például az olaszok és a lengyelek úgy reagálnak, hogy oké, de akkor mi sem viszünk árut Magyarországra, akkor leáll a teljes magyar építőipar – mondta a Népszava riportjában a kormány építőipari árakkal kapcsolatos terveit Horváth Ákos építőipari generálkivitelező.

Sokan úgy vélik az otthonfelújítási program okozta az áremelkedést, de a megkérdezett piaci szereplők szerint túlértékelik ennek hatását, a folyamat már bőven a program bejelentése előtt elindult. Ettől függetlenül sokan a látványos építőipari drágulás miatt szándékuk ellenére sem tudják kihasználni a lehetőséget. Horváth Ákos szerint az otthonfelújítási programot kihasználni akaróknak egyelőre el kellene halasztaniuk az építkezéseket, s ezzel valamelyest csökkenne az igény az építőanyagok iránt.

- Azt jól látja a kormány, hogy lépni kell, persze ez nem dicséret, hiszen ez a dolga – jelentette ki. – De segíteni nem a bejelentett intézkedésekkel tudna a családokon, hanem a nekik szánt állami programok határidejének jelentős meghosszabbításával, mivel így nem lenne kényszer, hogy mindenki egyszerre akarja felújítani az otthonát. Ugyanakkor szerinte ha a nemzetközi piac konszolidálódik, és valamennyire visszaesnek az árak, abban akkor sem szabad reménykedni, hogy visszatér a két évvel ezelőtti állapot.