Júniusban egy kilogramm almáért 546 forintot kellett fizetni átlagosan, ami idén 58, tavaly júniushoz képest pedig 89 százalékos drágulást jelent. Csak májushoz képest tíz százalékkal került többe az alma átlagosan - kezdi árösszefoglalóját az Agroforum.

Nemcsak az alma ára lőtt ki tavaly óta: a citrom 45, a narancs 43 százalékkal kerül többe, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatója alapján. Egy kilogramm citrom 1030, a narancs 667 forintba kerül.

Nem mindennek az ára emelkedett: a vöröshagyma ára egy év alatt 23 százalékot zuhant, igaz idén január óta itt is 22 százalékos a plusz.

A hústermékek közül a népszerű olasz felvágott 27 százalékkal, a párizsi 24, a rövidkaraj 19,4 százalékkal drágult. Rossz hír, hogy a KSH által vizsgált húskészítmények közül semminek nem csökkent az ára. Legkevésbé, 2,3 százalékkal a bontott csirke, 2,8 százalékkal a csirkemellfilé, illetve 7 százalékkal a csirkecomb drágult.

Az idei szélsőséges időjárási ciklusok - késő tavaszi fagyok, áprilisi aszály, kora nyári viharok - miatt az idén kifejezetten rossz lesz a hazai gyümölcstermés. Ahogy azt korábban megírtuk, van olyan termény, amelynél a termés 80 százaléka elpusztult, ez pedig a fogyasztói árakat is az egekbe viheti, amit az alma árának kilövése már jelez.