Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege negatív, az import nagyságrendekkel haladja meg a kivitelt - írja a Világgazdaság. A behozatal tavaly nyolc százalékkal, 3872 tonnára nőtt az előző évihez képest. A szamóca fele Spanyolországból érkezett. Az importáru tetemes része a magyar eperszezon előtt, április–májusban kerül a hazai piacra.

A lap idézi az Agárközgazdasági Intézet elemzését, amely szerint a magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, az elmúlt évben a friss termék Szlovákiába, Ukrajnába és Ausztriába került. Magyarország szamócaexportja 83 százalékkal bővült tavaly a 2020-ban kiszállított mennyiséghez viszonyítva, de így is mindössze 68,3 tonnát tett ki.

Az importszamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan van jelen a kínálatban, és nagykereskedelmi ára a 14–21. hetek átlagában 6 százalékkal alacsonyabb volt (1103 forint kilogrammonként), mint az előző év azonos időszakában. A hazai szamóca az idén 4000 forintos termelői áron lépett a piacra a 13. héten, és ez a 14–21. hét átlagában 6 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest, kilogrammonként 2420 forintra.

A budapesti fogyasztói piacokon a 17. héten átlagosan 1480–2480 forintos áron jelent meg a magyarországi szamóca, az ár a kínálat bővülésével a 21. hétre 1280–1480 forintra csökkent kilogrammonként.

Az előző hét végén indult be teljes lendülettel a szabadföldi szamócaszezon Magyarországon, több Budapest környéki Szedd magad! helyszínen kifejezetten sokan voltak május utolsó szombatján és vasárnapján. A FruitVeB összesítése szerint a kiskereskedelmi ár alatt, nagyjából a kilogrammonkénti 780–1300 forintos ársávban kínálják a garantáltan friss szamócát ezek a helyszínek.