Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakmai szervezet azután kérdezte meg tagjait, hogy az Agrárminisztérium novemberben jelezte, hogy pályázatot ír ki a Vidékfejlesztési program keretében új gyümölcs- és gyógynövényültetvények telepítésére, öntözőrendszer kiépítésére, továbbá lehetőség lesz jégvédő háló és fagyvédelmi rendszerek kialakítására és gépbeszerzésekre is.

A FruitVeB felmérésén a válaszadók 91,9 százaléka jelezte: elindulna egy ilyen pályázaton. A legtöbben ültetvénygépesítést terveznek, és zöldmezős gyümölcstelepítésben is valamivel többen gondolkodnak, mint az ültetvény kivágása utáni új telepítésben, a válaszadók egyharmada pedig a meglévő ültetvényét korszerűsítené.

A válaszadók csaknem felénél szerepelt az alma a telepítendő gyümölcsök között, majd a szilva, a meggy és a kajszibarack a sorrend. "Az alma és a meggy a mai gyümölcstermesztés több mint felét adja, a csonthéjasoknál pedig a szilva és a kajszi foglalja el a legnagyobb területet, vagyis a telepítési szándék gyakorlatilag leképezi a jelenlegi szerkezetet" - mondta a Világgazdaságnak Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke.

A potenciális beruházók több mint 8 százaléka akkor is végrehajtja a fejlesztést, ha nem nyer a pályázaton, ezért a munkákat már az elbírálás előtt elkezdi. Körülbelül ugyanennyien fejlesztenek szintén a pályázat eredményétől függetlenül, de a kezdéssel megvárják a döntést. Több mint 47 százalékuk viszont nem hajtja végre a beruházást, ha nem kap támogatást.