Gyurcsány Ferenc a vírust és a vele küzdő embert tartja a tavalyi év főszereplőjének, ami azt is megmutatja, milyen kicsi lett a világ. "Ha a vírus globálisan támad, akkor védekezni is globálisan kell" - mondta tizenhetedik évértékelőjében a DK elnöke, amit a koronavírus miatt a Facebookon tartott, "online nagyrendezvény" elnevezéssel.

A politika a közös életünk és a közügyek intézése, a globális világjárvány pedig közügy - modnta Gyurcsány a hvg.hu tudósítása szerint. "Nagyon helyes, ha közéleti vita tárgya, hogy jól intézzük-e a közös dolgainkat járvány idején, vagy jól intézik-e azok, akiknek ebben kitüntetett felelőssége van."

Elvárható lenne a tiszta beszéd

A járványkezeléssel kapcsolatban kijelentette, nem ért a védekezéshez és a vakcinákhoz, de elvárná a tiszta beszédet a kormánytól járványkezelés ügyében.

"Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak. És nem kezelhetnek minket gyermekként. De ha akként kezelnek, akkor is igényt tartunk arra, hogy tudjuk, milyen lehetőségeink vannak, mivel áll szemben az ország. De felnőtt emberek vagyunk, a saját hazánk ez, a kormánytól azt várjuk el, hogy bennünket partnernek tekintsen" - mondta a volt miniszterelnök.

Gyucsány úgy véli, megdőlt az a mítosz is, hogy a Fidesz tud kormányozni: "Most az ellenfél nem egy általuk kiválasztott ellenfél, hanem találkoztak a valósággal, a valóság pedig vereséget mért a kormányra."

A politikus úgy vélte, az a felelős magatartás, ha mindenki beoltatja magát, ezért valamennyi magyarnak azt tanácsolta, hogy oltassa be magát. Emellett azonban azt is javasolta, hogy olyan vakcinával engedjék magukat beoltani, amit az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezett Európában.

Történtek jó dolgok is

A választási küzdelemre kanyarodva Gyurcsány politikatörténeti jelentőségűnek értékelte az ellenzéki pártok összefogását a Fidesz ellen. Mint mondta: az elmúlt esztendőben "a legjobb dolog, ami történt velünk", az az, hogy megszületett "Orbán rendszerének" hazafias, európai, demokratikus ellenzéke. Hosszú idő kellett, hogy mindenki megértse, Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus rendszerrel szemben kell fellépnie egy olyan ellenzéknek, amelynek csak akkor van esélye győzni és "helyreállítani a normalitást", ha közös politikai, választási erőként mutatja meg magát.

A pártelnök kijelentette: nem egyik vagy másik párt, nem egyik vagy másik politikus teremtette meg ezt az egységet, hanem közösen felismerték a hazafias kötelezettségüket.

Gyurcsány szerint a DK ennek az ellenzéki közösségnek egy erős tagja. Idén lesz 10 éve, hogy megalakult ezt a párt, van nagyjából egymillió szavazójuk, amit nagy dolognak tart  a pártelnök. Gyurcsány szeirnt csak akkor van esély legyőzni Orábn rendszerét, ha vele szemben feláll egy erős ellenzék.

Nemcsak Trump bukott

Az Egyesült Államokban lezajlott elnökválasztásról szólva úgy vélte, hogy a választásokon nemcsak Trump bukott, hanem azok a politikusok is, akiknek a családjába Orbán Viktor is beletartozik. "Itthon még basáskodik, de ma már csak bajkeverő Európában. Ha rá figyelnek, azért teszik, mert oda kell figyelni mindenkire, aki a bajt hozhatja ránk" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Gyurcsány szerint a kormány szellemi hatalomátvételi küzdelmet folytat. Ezt a 24.hu szerint arra mondta, hogy sok egyetemet alapítványi formában fognak tovább üzemeltetni. Az egyetemek modellváltása Gyurcsány szerint valójában privatizáció, mégpedig a nemzeti vagyon ellenérték magánkézbe adása, a kormányhoz közel álló emberek kezébe. Azért teszik ezt, hogy a felsőoktatás szellemi sokszínűsége megszűnjön. Ingyen odaadják a teljes felsőoktatást néhány embernek.

Az egyetemek még mindig a szabad szellem terepei, és a kormányfő ezt nem szereti ezt, ő a szellemi kaszárnyát szereti - mondta a DK elnöke, aki szerint  a miniszterelnök nem szereti, hogy a kritika és lázadás vele szemben szól. A szellemi polgárháborút azonban meg kell vívni, dicsőség az SZFE-s hallgatóknak - fogalmazott Gyurcsány.

Nem a nemzet szolgálata, ha valaki lop

"A hazaszeretet nem urizálás. Ezeket a bűnöket palástolják el a hazaszeretetre való hivatkozással. A nemzetre hivatkozva rabolják és becstelenítik hazánkat. Ez a probléma" - fogalmazott az ellenzéki pártvezető. Gyurcsány szerint valójában nem a közösség érdekében igazgat minket a mostani kormány, hanem a saját hatalmi igényei alapján.

A DK elnöke szerint az emberek túlzott többsége boldog akar lenni, ehhez pedig szabadságra van szüksége. Ne szóljon bele a kormány, a hatalom abba, hogy ki kit szeret - jelentette ki.

A volt kormányfő azt szerenté, hogy Magyarország olyan jövőt válasszon, hogy adjon erőt a rendszer demokratikus ellenzékének, készüljön fel a jövő tavaszi választásra. Azt ígérte, hogy egy jobb országot fognak teremteni, "normalitást, életet, elfogadást, könnyebb lesz itthon lenni a hazában, hazafias, európai kormánya lesz az országnak. Gyurcsány szerint már közel vannak a célhoz, amihez a választók segítségét kérte.