A bankszövetség alelnöke a Kossuth Rádióban kifejtette: a devizahitelek november 1-jéig történő forintosításáig olyan általános rendezői elv, általános szabályozói környezetváltozás lehet a megoldás, amely módosítja a bankrendszer mozgásterét az ügyfelekkel való tárgyaláshoz. Úgy fogalmazott: az elmúlt évtized tapasztalata is azt mutatják, hogy meg lehet találni azt a kompromisszumos jogszabályi környezeti korrekciót, amellyel a felhalmozódott probléma gyökerét meg lehet oldani.

Szerinte november 1-jéig megteremthetők a jogszabályi keretek akár egy adott időpontban történő forintosításhoz, vagy hosszabb, több évre elnyúló forintosításhoz. Az alelnök utalt arra, hogy szerinte a határidő elegendő lehet ahhoz, hogy egy intenzív szakmai egyeztetéssel orvosolják a problémát, de megfelelő jogszabály hiányában, a jelenleg hatályos keretek között csak az egyedi ügyfélszintű problémák rendezhetőek.

Az egyidőben történő, szabályozatlan, jegybanki közreműködés nélkül történő forintosítás "a piac elszállásához" vezet és kezelhetetlen forint árfolyamokat jelent.

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője Fidesz-KDNP múlt heti frakcióülése idején jelentette be, hogy a kormányzó párt arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, mert a Fidesz a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a bankok erkölcsi kötelességének tartotta, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára. A miniszterelnök szerint a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek.

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke szerint a kormánynak is meg kell hajolnia a realitások előtt és véleménye szerint november elsejéig képtelenség megoldani a devizahitelesek összes problémáját. Az M1 Az este című műsorában kedden kifejtette: a bankszektornak nem a kormány, nem az adófizetők pénzére van szüksége, hanem a kormány és az MNB közreműködésére. Mint mondta, a kérdésben nem lehet erőszakoskodni, a problémát így "ahogy elő van terjesztve" november elsejéig nem lehet megoldani. A devizahitelek teljes forintosításához körülbelül 10-12 milliárd svájci frankra lenne szükség, ekkora frankkereslet drasztikusan rontaná a forint árfolyamát.