A prémiumsörök piaci részesedése már Magyarországon is 30 százalékos piacrészről beszélünk, miközben az alkoholmentes sörök és a prémiumszegmens szárnyalása mellett a harmadik meghatározó trend már az alapanyaggyártók oldaláról érkezik: rengeteg új nemesítésű árpa, belőlük készített maláta és új komlófajták kerülnek a piacra - mondta a Világgazdaságnak Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A nemzetközi piacokon a kézműves, kraftszegmens mintha megtorpanna, a frissen bemutatott legújabb termékfejlesztéseket már gyakran öncélúság és túlzások jellemezték, a termékek nem voltak belső egyensúlyban. Kellemes felismerés viszont, látva a globális termékpalettát, hogy a top tíz hazai kraftfőzde valóban világszínvonalú termékeket gyárt.

A magyar söriparon nem ütött akkorát a koronavírus-járvány, mint a nagy sörpiacok többségén, ezzel együtt várhatóan még idén sem éri el az ágazat a pandémia előtti, 2019-es termelési volument, illetve értékesítést. Bár sok a külső kockázat, remélhetőleg jövőre már továbbléphetnek ezen.

A sörgyártó ágazat jövője annyira kiszámítható, mint a nemzetgazdaságé. A szabályozói környezeten is múlik, mikor és hogyan áll talpra a söripar, a jövedékiadó-emelés ilyen értelemben veszélyt jelenthet az idén elindult növekedésre. Nem árt hangsúlyozni, hogy a teljes ágazat közvetlen költségvetési hozzájárulása a covididőszak alatt is nőtt, tavaly már bizonyosan meghaladta a 80 milliárd forintot.