Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig több mint félmilliárd forintot fordítottak a hajókatasztrófa utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra - tudta meg lapunk - írja a Népszava.

A sétahajó május 29-én ütközött a Viking Sigyn hajóval. A tragédiát a fedélzeten utazó 35 emberből (kétfős magyar személyzet, 33 dél-koreai turista) hét távol-keleti turista élte túl. Hét honfitársuk holttestét egy órán belül kiemelték a vízből, egy ember kivételével a többi áldozatot hetekkel később találták meg, viszont még egy utas holtteste hiányzik.

A Belügyminisztérium (BM) alá tartozó rendvédelmi szervek a június 11-i kiemelésig összesen 664,8 millió forintot költöttek el a Hableány sétahajó utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra - értesült a Népszava, amely szerint a tényleges számla nagyobb lesz, mert más minisztériumoknál, állami szerveknél is keletkeztek költségek.

A kutatási, valamint a kiemelési munkákat a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálta, a HR Portál korábbi információi szerint pedig a folyamatban összesen 35 hazai szervezet ezer - civil és rendvédelmi - szakembere vett részt. A kiemelésnél pedig lehettek volna magasabbak a költésgek, mert a kétszáz tonnás emelőerejű Clark Ádám óriásdaru tulajdonosa több tízmillió forintos költsége volt a daru munkájának, pedig a vállalat csak a legszükségesebb költségeket számolta el, sokszor ingyen dolgoztak.

A költségeket az állami és civil szervek majd a baleset felelősén megpróbálhatják behajtatni.