Május 29-én lesz a második évfordulója Magyarország eddigi legsúlyosabb polgári hajókatasztrófájának, amelyben 28 ember, köztük 26 dél-koreai állampolgár vesztette életét. Az ennek emléket állító szobrot május utolsó napján avatják fel - írja a Magyar Nemzet. Az emlékmű felállításával kapcsolatos konzultációk 2019 végén kezdődtek a magyar és a szöuli kormány között.

Remélem, hogy az emlékmű nemcsak a koreai, de a magyar embereknek is jelentőségteljes szimbólummá válik, a két ütköző hajót szimbolizáló gránittömb intő jelként szolgál majd mindenkinek ahhoz, hogy hasonló tragédiák soha többé ne következzenek be - mondta a napilapnak Park Chul-mint, Dél-Korea budapesti nagykövete.

Eközben a katasztrófát okozó Viking Sigyn szállodahajó kapitányának tavaly márciusban kezdődött tárgyalása a koronavírus-járvány miatt megtorpant. Még a baleset után két évvel sem sikerült vádat emelni a Hableány sétahajót a Margit hídnál elsüllyesztő Viking Sigynt követő másik szállodahajó, a Viking Idun kapitánya ellen, aki a balesetet követően elmulasztotta a tőle elvárható elsősegélynyújtást és mentési feladatokat.

Jurij Csaplinszkij a Hableány sétahajó elsüllyesztésével vádolt ukrán hajóskapitány a tárgyaláson elismerte, hogy hajója radarja nem volt bekapcsolva a katasztrófa idején. – Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel (tájékozódva) vezettem a hajót, meghajózva a (Margit) híd 60 méteres pillérközét – mondta.

A sértettek képviselői egyfajta beismerésnek tartják a vádlotti hozzászólást. A vádirat szerint Csaplinszkij az általa kormányzott Viking Sigynnel azért küldte hullámsírba a Hableányt, mert az ütközés előtt öt hosszú percig nem figyelt. Maga a kapitány a perben azt állítja: nem látta az előtte, jobbra haladó magyar hajót. Az eddig lejátszott, a Sigyn utasai által az orrfedélzetről készített videófelvételeken azonban jól látható a Hableány, sőt az is, hogy egyre közelít hozzá a szállodahajó.