A terv az volt, hogy május 29-én adják át a két évvel ezelőtti katasztrófa emlékművét a Margit híd pesti hídfőjének a déli pillérlábánál, de a dél-koreai küldöttség csak május 31-én érkezik meg, így az avatás is aznap lesz - írja a lap.

Maga az építkezés biztosan befejeződik a Margit híd pesti hídfőjének a lábánál kijelölt kétszáz négyzetméteres területen. A pályázatot a Penta Általános Építőipari Kft. nyerte meg, így a cég készíti el az emlékművet. A két fekete gránittömb a két ütköző hajót, a Hableányt és a vesztét okozó Viking Sigyn szállodahajót szimbolizálja. A Hableányt szimbolizáló gránittömbre felvésték a 28 áldozat nevét, a dél-koreai turistaáldozatok neve mellett a magyar hajóskapitányét és a magyar matrózét is.

Folytatódik a per

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a katasztrófa második évfordulója előtti napon folytatódik a Jurij Csaplinszkij, a Sigyn ukrán hajóskapitánya ellen indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A kapitányt huszonnyolc ember halálát okozó tömegszerencsétlenség okozásával, valamint harmincöt rendbeli cserbenhagyással vádolják.

A büntető eljárás azonban továbbra is nagyon lassan halad: az előkészítő ülés óta mindössze három tárgyalási napot tartottak, amiben közrejátszott a pandémia is, ám - a lap szerint - egyre inkább kitűnik, hogy a védelem időhúzásra játszik.

A Hableány sétahajónak 2019. május 29-én este a Margit hídnál ütközött neki és gyűrte maga alá Viking Sigyn szállodahajó. A Hableányon harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét dél-koreait sikerült kimenteni, huszonhét holttestet találtak meg, egy negyvenéves, dél-koreai nő holtteste a mai napig nem került elő.