Úgy tűnik, nem megy zökkenők nélkül a gyógyszerészi kamarai választás. A jelenlegi vezetőség lapunk információi szerint a megyei helyszíneken jó eséllyel megmaradhat, azonban a fővárosban átrendeződni látszanak az erőviszonyok. Erre utalhat, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke, Hankó Zoltán a szervezet honlapján meglehetősen élesen bírálja a gyógyszertári hálózatok "aktivizálódását". Mint leírja: van, ahol a lánc tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a közgyűlés idejére minden gyógyszertárukat bezárják, gyógyszerészeik jelenlétét a közgyűlésen elvárják, és részvételüket az általuk vezetett jelenléti íven fogják ellenőrizni. Saját jelölteket is megpróbálnak a kamarába juttatni.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő érintett patikus elmondta: a vádak ellenére sajnos nincs igazán komoly szervezkedés, pedig a mostani kamarai vezetés nem képviseli a szakma egészének érdekeit. Ezt bizonyítja például a Magyar Közlönyben közzétett, a gyógyszertárak személyi feltételeiről szóló rendelet is. Ennek előírásai ugyanis szinte mindenben az MGYK álláspontját tartalmazzák. Közben például − derül ki az egy hónappal ezelőtti egyeztetésről készített, lapunk birtokába jutott minisztériumi dokumentumból − a Magyar Gyógyszertár-Tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége egyáltalán nem tartja időszerűnek a létszámminimumra vonatkozó előírások meghatározását.

A gyógyszerészek közül sokan úgy látják, hogy elsősorban a bevásárlóközpontokban lévő patikák ellehetetlenítése a cél. A napi 12 órás nyitva tartással működő egységekben ugyanis a gyógyszerészek számát meg kellene kétszerezni ahhoz, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. Ennek következménye pedig vagy rövidített nyitva tartás, vagy az alkalmazási feltételek változtatása (minimálbérre bejelentés) lehet. Ennyi képzett szakember nem is áll rendelkezésre, így mindenképpen csökkenhet a patikák száma. Egyenes következmény lehet, hogy ismét hosszú sorok alakulnak ki az ügyeletes gyógyszertárak előtt (az ügyeletesség már most sem éri meg senkinek).

Szinte mindenki úgy látja, hogy a rendelkezéseknek két éven belül (ennyi türelmi időt adnak) akkor felelhetnének meg a patikák, ha az árrésük jelentősen nőne. Erre azonban nem sok esély látszik. Már csak azért sem, mert a gyógyszerek árával kapcsolatban szintén most megjelent, az említett egyeztetésen határozottan elutasított szabályozás éppen a csökkenés irányába hat. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szerint ez további forráshiányt eredményezhet, a gyógyszerészi többségi tulajdon kialakulása (amit az idén hatályba lépett törvény tűz célul ki) az illúzió kategóriájába kerül.