Az 55 éves Habsburg György magyarnak vallja magát, 1996 óta tölt be különböző diplomáciai pozíciókat, utazó nagykövetként is dolgozott, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság érdekeit képviselte külföldön. A magyar nagyköveti posztot egy Franciaországba menekült magyar arisztokrata család leszármazottjától, Károlyi Györgytől vette át márciusban.

A párizsi nagyköveti kinevezés felborzolta a kedélyeket, sok francia kommentel róla a Le Figaro oldalán, de más közösségi felületeken is - írja a francia lapban megjelent cikkel kapcsolatban az Euronews európai uniós hírportál.

Ahogyan azt egy francia kommentelő felveti: érdekes, hogy míg Ausztriában nem látják nagyon szívesen a Habsburgokat a közéletben, addig Magyarország fontos posztokra nevezi ki a család tagjait (György unokatestvére, Habsburg Eduárd 2015 óta Magyarország vatikáni nagykövete).

A Habsburgok otthon vannak Magyarországon

Magyarországon nincsen semmilyen jogi akadálya, hogy a Habsburgok Magyarországot képviseljék nagykövetként - aki olyan rangban van a fogadó ország területén, mint egy államfő, gyakorlatilag őt helyettesíti. Habár a francia kommentelők zúgolódnak György kinevezésén, Magyarországon jól ismert és elfogadott tény, hogy az utolsó magyar király gyermekei, unokái és dédunokái szoros kapcsolatban maradtak Magyarországgal, és ha volt is ellenérzés a Habsburgokkal szemben, amelyet a történelemkönyvből szerzett ismeretek tápláltak, ez az ellenérzés nagyrészt erodálódott - jegyzi meg a cikkíró.

Ausztriában nem terem sok diplomáciai babér

Ausztriában 1919-ben, Magyarországon csak két évvel később mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását a meghiúsult királypuccsoknak köszönhetően. Ausztriában a Habsburg-törvény megvonta a család tagjainak uralkodói címeit és jogait, kitiltotta őket a köztársaság területéről, és csak azzal a feltétellel léphettek be Ausztriába, ha trónigényükről előzetesen lemondtak. A törvény a Habsburg-Lotaringiai-ház teljes vagyonát az állam javára elkobozta, valamint az is benne áll, hogy a Habsburg-család tagjai nem választhatók osztrák szövetségi elnökké.

Annak ellenére, hogy György apja, Habsburg Ottó - az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse - igen ismert személyiség volt Franciaországban, mivel 20 évig volt az Európai Parlament tagja, és rendkívüli tisztelet övezte Európa-szerte, élénk vita folyik több weboldalon is, ahol a hír megjelent fia nagyköveti kinevezéséről. Van, aki azt írja: ez "megtiszteltetés Franciaországnak", mások azt kifogásolják, hogy György az Orbán-kormányt képviseli. Megint mások azt nehezményezik, hogy a Habsburg név egyáltalán szóba jöhetett, hiszen a franciák gyakorlatilag ősellenségnek tekintik őket.

Ez lenne Orbán fricskája Macronnak?

Van olyan kommentelő, aki megdöbbent rajta, hogy a magyarok jobb emlékeket ápolnak a Habsburgokról, mint az osztrákok: "Meglepődve olvasom, hogy a magyarokban több szimpátia maradt a Habsburgok iránt, mint az osztrákokban. (…) Engem nem zavar, hogy egy Habsburg legyen a magyar nagykövet, ugyanakkor Orbán Viktor Magyarországát képviselni… Azon gondolkodom, mit gondolna erről Habsburg Ottó, György apja."

Az egyik kommentelő a magas politikát is bevonja a kinevezésről szóló kommentháborúba, szerinte Orbán Viktor tévedett György "alkalmazásával", majd hozzáteszi: "egy Habsburg, aki Magyarországon él, történelmi paradoxon. Még ha apja, Ottó nagy úr is volt, ez nem igazolja fiának francia követként való kinevezését. A Habsburgok évszázadokon át az országunk esküdt ellenségei voltak. Gyakorlatilag minden háborút, legyen szó a napóleoni háborúkról, a birodalmi háborúkról, végül pedig az első világháborúról, a Habsburgok okoztak. Vajon arról van-e szó, hogy Orbán Viktor ezt fricskának szánja Macron részére? Szerintem igen…"

De nem minden kommentelő osztja ezt a nézetet: vannak, akik egyaránt dicsérik Ottó és György munkásságát, sok szerencsét kívánnak az új nagykövetnek, és felhívják a figyelmet arra, hogy nem lehet Magyarországot "francia szemüvegen keresztül" megítélni - idézte a kommenteket az európai hírügynökség.

György inkább magyar, mint osztrák

Habsburg György kinevezésére valószínűleg csak azok kapják fel a fejüket, akik nem követték életének alakulását az utóbbi évtizedekben. György családjának bázisa a Budapesthez közeli Sóskúton van, három gyermeke, Zsófia, Ildikó és Károly Magyarországon születtek. Ő maga pedig édesapjával együtt rengeteget dolgozott annak érdekében, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává válhasson, és amint azt egy 2019. márciusi előadáson a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mondta: saját magát magyarnak vallja, semmiképpen nem osztráknak - írja az Euronews.