Átvette a honvédség parancsnokságát Ruszin-Szendi Romulusz, az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök azt hangoztatta, hogy erős, modern hadsereget kell felépíteni, hogy Magyarországot még véletlenül se jusson eszébe senkinek sem megtámadni. Emellett bírálta a korábbi védelempolitkát és az akkori honvédelmi vezetőket.

Az első Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere azt mondta, hogy Orbán Viktort vagy az emlékezete csalja meg vagy szándékosan ferdít. "Orbán Viktor nem akar visszaemlékezni Orbán Viktor kormányzására. Hiszen a magyar honvédség legrosszabbul finanszírozott időszaka az ő első 4 éve, Hende Csabával az élen. Olyan leépítéseket hajtottak végre, olyan beszerzéseket mulasztottak el, amikor most hirtelen kapkodva próbálnak meg valamilyen módon feledtetni" - mondta Juhász Ferenc.

Szerinte ráadásul a jelenlegi honvédelmi fejlesztések körülbelül 3 500 milliárd forinttal adósították el a magyar honvédséget. Az egykori honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a kormány olyan fegyvereket és fegyverrendszereket vásárol, amelyek cél - és okszerűségével kapcsolatban a biztonságpolitikai szakértők is kételyeket fogalmaznak meg.