Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai szezon elején az elsőként piacra érkező áttelelt hagymáknál a hozam meghaladta az átlagot és a méretek is a rendben voltak, ám a nyári betakarítású, magról vetett hagyma mennyisége már elmarad a korábbi években megszokottól - derül ki a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összeállításából

Ezt elsősorban a kisebb átmérő és az alacsonyabb hozamok okozzák, így az ilyenkor szokásos áresés nemhogy elmarad, hanem az is előfordulhat, hogy drágulni fog a termés, ami teljesen szokatlan a szezon ezen pontján.

Németországban például a zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára 100 kilónként 35-36 euró (több mint 14 ezer forint) volt  augusztus közepén, ami jóval magasabb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 25 eurós árnál. Hollandiában is drágulás tapasztalható, bár ott inkább a meglóduló afrikai export húzza felfelé az árakat. Ausztriában is fokozatos áremelkedés látható: egy hét alatt például 25-30 euróról 25-32 euróra nőtt az ár.

A KSH adatai szerint a vöröshagyma fogyasztói (bolti, piaci) átlagára júliusban kilónként 376 forint volt, ami havi összevetésben 14 százalékos drágulást jelent, az egy évvel korábbit pedig 26 százalékkal haladja meg.