Lapunk szerdán írta meg, hogy a Hableány-katasztrófában részes szállodahajó, a Viking Sigyn elindult Passauból Budapest irányába. Az érkezési dátum szeptember 6., amely könnyen lehet, hogy elírás. Ugyanakkor a hajó mozgásából ítélve nem valószínű, hogy már ma Budapestre érkezik, mint azt tegnap írtuk.

Jelenleg annyi biztos, hogy amikor a magyar hatóságok elengedték a hajót, az Passauba ment, majd onnan szerdán 11:28-kor elindult Budapest végállomással Linz felé. Oda tegnap este 20:00 óra magasságában érkezett, majd beállt egy másik szállodahajó mögé a linzi Arcotel Nike előtt elterülő dokknál. Később a másik szállodahajó továbbállt, a Viking Sigyn pedig csütörtök kora délutánig - a Vessel Finder adatai szerint - Linzben vesztegelt. Onnan valamivel kettő óra előtt kiállt, de Linz területén maradt.

Hogy a hajó nagy valószínűséggel utasokat szállít, arra két dologból lehet következtetni:

  • Az Arcotel Nike tetején lévő webkamera felvételeiből látszik, hogy ma nagy mozgás volt hajó körül. Buszok jöttek-mentek, teherautókból pakoltak, illetve kinyitották a fedélzeten lévő napernyőket is.
  • A hajó mozgása és a webkamera-felvételek összeegyeztethetők a Viking River Cruises "Danube Waltz" fantázianevű útjával.
hu.bergfex.com

Bár a webkamera képe nem olyan minőségű, hogy a hajó neve kivehető legyen, a Vessel Finder pontosan az Arcotel Nike elé tette a Viking Sigynt csütörtökre virradó éjszaka, sőt a tegnap esti helycsere a másik a hajóval is pontosan nyomon követhető az oldal "tracking" funkciójával. Maga a helycsere látható a webkamera korábbi képein is. (Ha valaki személyesen győződne meg erről az ügyeljen arra, hogy a Vessel Finder UTC, a linzi kamera pedig CET időzónát használ)

Vessel Finder

A Danube Waltz egy 8 napos túra, Passautól Budapestig (vagy vissza).

  • Az első napon Münchenből viszik az utasokat Passauba, aznap nincsenek szervezett programok.
  • A második napon Passaut nézik meg szervezetten, majd este indulnak Linzbe és az éjszakát ott töltik.
  • A harmadik nap Linzt nevezetességeit járják körbe, majd a program szerint késő este indulnak Kremsbe.
  • A negyedik kremsi napon a hajón ebédelnek, majd azzal nézik meg a környéket. Akinek van kedve, kiszállhat borokat kóstolni, majd a vacsorát a hajón szolgálják fel és felkészülnek a bécsi indulásra.
  • Az ötödik nap az osztrák főváros nevezetességeit mutatják meg a résztvevőknek, a hajón ebédelnek, de van lehetőség állatkert-látogatásra, vagy beülhetnek egy koncertre is.
  • A hatodik nap reggelén megérkeznek Szlovákiába, tesznek egy sétát a városban és délután indulnak Budapestre.
  • A hetedik napon a budapesti belső kerületekben sétálnak, megnézik az Operaházat, a Hősök terét, a Várat és a Mátyás templomot. Az ebédet a hajón szolgálják fel, délután mindenki maga fedezheti fel a várost, de a cég külön ajánlja a fürdőket. Érdekes, hogy a vacsorát is hajón szervírozzák a program szerint, nem egy budapesti étteremben.
  • Az utolsó nap reggelén kimennek a reptérre és a program ezzel véget ér. Akinek azonban van kedve, még két extra napot tölthet Budapesten 350 euróért. Ekkor már nem a hajón, hanem a Hiltonban szállásolják el a vendégeket.
A "Danube Waltz" útvonala, forrás: vikingrivercruises.co.uk

Alig van hely

A túrák nagyon népszerűek lehetnek, ugyanis a következő szabad hely - csütörtök déli állapot szerint - Budapest-Passau desztinációban október 13-tól érhető el. Egy hely van még a legolcsóbb erkély nélküli szobába 1995 euróért (638 ezer forint) egy főre és szintén egy hely a legdrágább lakosztályba, amelyért 3295 eurót kérnek (1 millió 54 ezer forint).

Aki egy Passau-Budapest túrára menne, annak október 27-ig kell várnia és már csak egy hely van.

A legkésőbbi foglalható út a honlapon 2020. november 1-én indul, de már ott is vannak olyan szobák, amelyek elkeltek.