A bejelentéssel azonos pillanatban ért helyszínre az első rendőr, a mentés pedig azóta is folyamatosan zajlik, nem zárult le, hisz több embert jelenleg is keresnek a Dunában - mondta Csécsi Soma, a BRFK szóvivője.

A Viking Sigyn kapitánya tudatmódosító szert (alkohol, kábítószer) nem fogyasztott a baleset előtt - tette hozzá.

A rendőrök az azonnal elkezdődött nyomozás keretei között 8 órás szemlét hajtottak végre a Vikingen, ami követően jogszerűen és szakszerűen hagyta el Budapestet, a szemle során 5000 fotó készült a szállodahajóról, rögzítették a hajó orrán lévő sérülések tényét, minden anyagmaradványt rögzítettek, "amik a későbbi nyomozás során relevanciával bírnak". Lefoglalták a hajó teljes informatikai adatállományát, ami meghaladta a 2 terabájtot.

A megismételt visegrádi szemlével kapcsolatban sietve leszögezte,

a Viking távozása Budapestről jogszerű és szakszerű volt,

az ismételt szemle pedig alátámasztott mindent, amit az első alkalommal rögzítettek.

Az ügyön 60 fős nyomozócsoport dolgozik, a rendőrség eddig 78 személyt hallgatott ki tanúként, és összesen több mint 200 embert hallgatott meg a balesettel kapcsolatban, sokakat tolmács segítségével. Eddig 4500-5000 oldalnyi iratanyag keletkezett, és a térfigyelő kamerák adatai is a rendőrség rendelkezésére állnak.

Az elsüllyedt Hableány sétahajó szemléjével kapcsolatban elmondta, a kiemelés és a Csepelre szállítás után 26 órán át zajlott, minden sérülést rögzítettek, miután eltávolítottak a hajótestből 12 köbméter szennyezőanyagot, illetve szennyezett vizet, továbbá két köbméter színtiszta gázolajat.

A kutatásról azt mondta, hogy az nemcsak a vízi területre terjed ki, hanem a folyó ár- és hullámterületére is.