Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs és nem is lesz halhiány Magyarországon - mondta Lévai Ferenc, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az InfoRádiónak.

A magyar halakért jellemzően 7-15 százalékkal, a külföldről importáltakért várhatóan 10-15 százalékkal kell többet fizetni tavalyhoz képest. Példaként a budapesti Fővám téri csarnok árait hozta, ahol az élő ponty ára 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé 3300-ról 3500-ra, a busatörzs pedig 1300-ról 1400 forintra drágult.

Ez a drágulás azonban még mindig nem fedezi azt az áremelkedést, ami begyűrűzött a takarmányárakba, a szállítási költségekbe és nem utolsó sorban a munkaerőköltségekbe - mondta Lévai.

Szó sincs arról, hogy bármilyen szegmensben halhiány lenne, sőt, a nagyon kedvelt és konyhakész termékekből – az afrikai harcsa mellett – ma már szürkeharcsát is kapni, vannak tokfélék és pisztráng is a piacon, tehát minden kuriózum is elérhető

– mondta Lévai.

A MA-HAL szóvivője egyben arról is biztosított, hogy aki halat szeretne a karácsonyi asztalra, az tud venni, ennek elősegítésére még önkéntes exportkorlátozást is bevezettek, hogy addig nem adnak el halat sehová, amíg a magyar piacon van rá igény.