Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szülészeti ellátás szabályozása egyeztetési szakaszba érkezett - tudta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától a ATV Heti Naplója. A tárca célja olyan rendszer kialakítása, amely biztonságos, kiszámítható és megnyugtató módon rendelkezik a várandósgondozás és a szülés, mint egészségügyi szolgáltatás nyújtásáról.

A Magyar Orvosi Kamara felvetette, hogy ideiglenesen a kismamák köthessenek legális szerződést a szülészorvosukkal, végső soron azonban azt szeretnék, ha olyan egységes színvonal alakuljon ki az ország összes szülészetén, hogy egyáltalán ne legyen szükség fogadott orvosra.

Korábban csak akkor számított vesztegetésnek a hálapénz, ha egy beteg önszántából még az ellátás előtt fizetett az orvosának, vagy akkor, ha az orvos az ellátás előtt vagy után megkövetelte tőle a pénzt. Idén januártól azonban ez megváltozott. Az is büntethető, aki kapja és az is, aki adja. Utóbbi egy év börtönre.

Az ügyeskedésre ad lehetőséget, hogy a törvényalkotó nem számolta fel az önkéntes segítő státuszt, ami kiskaput jelenthet a szabályozás alól. Ez ad lehetőséget az orvosoknak arra, hogy bevihessék a magán betegüket az állami kórházba mindenféle díjfizetés nélkül.

Ez a fajta nyerészkedés különösen a szülészeteken volt jellemző eddig. A gyermeket váró anyukák jelentős része a választott orvosa magánrendelésén vett részt, majd önkéntes orvosként ő volt ott az állami kórházban is. Egy, a K-monitor által végzett felmérés szerint az anyukák a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege pedig 111 ezer forint.