A győri osztályvezető főorvos „hálapénzes” ügye a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) is eljutott, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke Szíjjártó László mosonmagyaróvári orvos is kendőzetlenül beszélt egy lapinterjúban a paraszolvenciáról, az orvosetikáról, s a betegek felelősségéről.

Mint mondta: a büntetőeljárástól függetlenül a kamarának egy etikai vizsgálatot is kell indítani hivatalból, aminek az eredménye a megrovástól, a pénzbírságon át, akár kizárás is lehet, széles a paletta. A paraszolvencia minden formája káros és elítélendő - véli a MOK megyei elnöke. A hálapénz eltörlését az orvostársadalom nagy része elfogadta, és örült neki.

Ugyanakkor egy felmérés szerint az orvosok húsz százaléka még mindig elfogadja a borítékot. Ahhoz azonban, hogy ez a húsz százalék is eltűnjön, nem elég az orvosokat büntetni, hiszen a beteg is megszegi a törvényt, amikor pénzt ajánl vagy ad az orvosnak. Ez gyakorlatilag megvesztegetés.

De! Ez az okfejtés egy olyan országban lenne teljes mértékben igaz, ahol az egészségügy rendben van, s a beteg nem a kiszolgáltatottsága okán próbál előnyhöz jutni – a másik beteg kárára úgy, hogy lefizeti az orvosát. A magyar egészségügy szétesett; véghez vittek ugyan egy „reformot”, ami korántsem volt komplex

- mondta a kamarai elnök.

Kiemelte: egy mutyiországban, ahol élünk, az élet minden szegletében hasonlóba futunk bele: nem kérünk számlát, kicsit csalunk az adóból, s milliárdos korrupciós ügyekről hallunk a politikában és még sorolhatnám. De nem mindenkit kísérnek el a munkahelyéről a rendőrök kihallgatásra, s nem szokás, hogy politikusok lemondjanak, ha gyanúba keveredtek.

A hálapénz esetében nem a büntetés lenne a fő cél, s főleg nem a megalázás, hanem a megelőzés, de ehhez a társadalom fejében is rendet kellene tenni. A pénzt ajánló betegeket is figyelmeztetni, büntetni kellene, hogy mielőbb tűnjön el ez az orvoslást oly régen mérgező szokás.