Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss kormányrendelet szerint a szociális temetkezésre vonatkozó szabályozás újabb egy évvel késik, 2021. január 1-je helyett csak 2022. január 1-jén lép életbe - szúrta ki a szerdai Magyar Közlönyből az Mfor.hu.

A jogszabály hatályba lépésének dátumát évről évre halasztja a kabinet, a késlekedés oka azonban a mai napig nem ismert. Még törvényjavaslatok indoklásában sem tér ki a kormány arra, miért tolja ki mindig a hatályba lépés dátumát - írta a portál.

Még 2013 őszén jelentette be Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, hogy 2014. januártól lehet kérni a szociális temetést. Ha a hozzátartozó vállalja, hogy részt vesz a temetés előkészítésében és lebonyolításában, akkor az állam átvállalja a költségeket. A szociális temetés lehetősége jövedelmi viszonyoktól független, és családok százainak nyújthat jelentős segítséget - érvelt akkoriban a politikus.

Selmeczi Gabriella szerint a baloldal a valós élettől elrugaszkodottnak igyekezett beállítani azt, hogy ha otthon hal meg valaki, akkor a gyászoló család öltözteti fel az elhunytat az utolsó útjára - ami a szociális temetés egyik feltétele -, noha ez a szokás eddig is jelen volt a vidéki Magyarországon.

Ennek ellenére már az elején komoly kritika fogalmazódott meg ezzel a temetkezési móddal kapcsolatban.