A balatoni halelhullások „főszezonja” a tavasz: a felmelegedő vízzel ekkor a korábbinál nagyobb tömegben jelennek meg a legyengült, beteg vagy elöregedett halak tetemei. A haltetemek egy része nem kerül szem elé, egy másik részük azonban az uralkodó szélirány, valamint az áramlások hatására jellemzően egy partszakaszra sodródik ki – írja az Agroinform.

A balatonihal.hu tájékoztatója szerint gyakran megfigyelhetők a tavaszi hónapokban a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rákok a dévérkeszegek testfelületén, a pikkelyekhez rögzülve. A Balatonban a dévérkeszeg ívásával egy időben, május végén-június elején ez a bántalom menetrendszerűen megjelenik, azonban a kártétel (elhullás) mértéke az egyes években nem egyforma.

Szerencsére idén még nem találtak fertőzött egyedet a hűvös időjárásnak köszönhetően.

Ugyanakkor a ponty tavaszi elhullása folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Tavaly több, mint háromezer darab elhullott pontyot gyűjtöttek be, ami körülbelül húsz tonnát jelent. Az egész évben elhullott busa tömege is ennyire becsülhető, ám jóval alacsonyabb darabszámban.

Pillanatnyilag a ponty ödéma vírusa okozza a legelterjedtebb megbetegedést és elhullást hazánk tógazdaságaiban, horgásztavaiban és a Balatonban is. Itthon 2015-ben mutatkoztak meg először a betegségre utaló jelek, 2017-től kezdve pedig számos hazai halállományban mutatták ki a vírus jelenlétét.

Idén Időarányosan több elhullott pontyot gyűjtöttek, mint tavaly, de az elhullás a 14-16 fokos vízben fog majd a csúcs közelébe érni.