A Gazprom orosz gázipari cég kedden megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a horvát gázipari céggel a Déli Áramlatról, de nem kommentálta azt a lapinformációt, hogy Magyarországot elkerülné a gázvezeték.

Hétfőn a Jutarnji list című horvát lap meg nem nevezett informátorokra hivatkozva a Gazprom és a horvát állami gázvállalat, a Plinacro tárgyalásairól azt írta, hogy a Déli Áramlat Magyarország helyett Horvátországon át haladva szállíthatna földgázt Szlovéniába és Olaszországba.

A Gazprom a Dow Jones hírügynökség megkeresésére Magyarország szerepére nem tért ki válaszában, miközben arra emlékeztetett, hogy 2010-ben Oroszország és Horvátország kormányközi megállapodást kötött Zágráb részvételéről a Déli Áramlat gázvezeték építésében.

Az orosz cég hozzátette: jelenleg a Gazprom és a Plinacro a beruházás menedzselésével kapcsolatos társasági szerződés részleteiről tárgyal.

A Déli Áramlat az egyik nemzetközi terv Ukrajnát elkerülő földgázvezetékek építésére Oroszországból Európa felé. A Déli Áramlat eredetileg az orosz Gazprom földgázvállalat és az olasz ENI energiacég közös ötlete. A Gazprom és az ENI 2007. novemberben aláírt megállapodásához azóta csatlakozott a francia GDF és a német BASF-Wintershall, illetve vegyesvállalati megállapodásokban az illetékes cégek mindazokból az országokból, amelyeken a vezeték a tervek szerint áthalad.