Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tizenkét év alatt 170-nel csökkent a hazai gyógyszertárak száma, ami 7 százalékos visszaesés jelentett – mondta Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke. Magyarországon jelenleg 2280 patika működik. A legnagyobb gondot a fiókgyógyszertárak bezárása jelenti, tíz év alatt 60 fiókpatika szűnt meg, csak tavaly 17-tel kevesebb fiókgyógyszertár működött Magyarországon, valamint a patikák működését ellehetetleníti a degresszív árrés is – emelte ki a HGYSZ elnöke.

Idén február végéig is hattal csökkent a fiókpatikák száma.

Ez a kistelepüléseken élőket érinti leginkább, a HGYSZ számításai szerint ez 670 ezer magyart érint kellemetlenül – emelte ki a HGYSZ elnöke.

Tavaly 114 millió patikai vásárlás történt, a páciensek jellemzően kilencezer forintot költenek havonta a gyógyszertárakban – derül ki a HGYSZ adataiból.

Az elmúlt két-három év nem hogy javított volna a patikák helyzetén, hanem tovább rontotta azt. A patikahálózatokról elmondta: a magyar gyógyszertárak több mint 90 százaléka tartozik valamilyen hálózathoz.

Patikahálózatok így néznek ki:

  • tulajdonosi hálózatok,
  • három nagy franchise van, mindegyikbe több mint 200 patika tartozik és a számuk dinamikusan nő,
  • marketing társulások és ezen felül vannak kisebb beszerzési társulások is, főleg azért jöttek létre, hogy kedvezményesen tudjanak gyógyszert beszerezni.

A patikák 8-9 százaléka maradt független, főleg azok maradtak önállóak, akik nagyon erős gyógyszertárak – hangzott el a háttérbeszélgetésen.

Kép: Zlinszky János, a HGYSZ elnöke

A hálózatosodás hozott egy versenyt a kiskereskedelmi gyógyszerpiacon, és ennek a versenynek a nyertese a vásárló lett – tette hozzá Zlinszky János.

A gyógyszertárak forgalmi struktúrájáról elmondta, a 2012-es 600 milliárd forintról tavaly 1000 milliárd forintra nőtt a gyógyszerforgalom. A vényköteles forgalom 43 százalékkal nőtt tíz év alatt az OTC (vény nélküli) forgalom pedig jóval jelentősebben, de az ebből származó árrésszázalék pedig 3 százalékkal csökkent. Minél drágább egy termék, annál alacsonyabb az árrés, mindegy, hogy 11 ezer forintba kerül valami vagy 30 ezerbe, akkor is maximum 990 forint lehet az árrés rajta.

Folyamatosan csökken a vényköteles forgalom, 2012-ben a teljes fogalom 73 százaléka volt vényköteles, tavaly pedig már csak 62 százalék.

Tíz év alatt csupán 6 százalékkal nőtt az árréstömeg, szemben a vényköteles gyógyszerek 33 százalékos  drágulásával– emelte ki Zlinszky János, a patikák működtetését egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a deresszív árrés miatt.

Az energiaárak lesokkolták a patikusokat

Az energiaárak emelkedése miatt a patikák energiaköltsége 200-300 ezer forinttal nőtt havonta, ez pedig évente 2-3 millió forint pluszt jelent. A 20 százalékos inflációt a bérek már nem nagyon tudják követni, ez pedig vásárlóerő visszaesést jelenthet. A közforgalom egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára, a szakképzés átalakítása miatt kevesebb szakasszisztens végzi majd el a képzést. Lesz két év, amikor jelentős munkaerőhiány visszaeséssel számolnak.

Januárban már a vényköteles termékekből 3-4 százalékkal kevesebbet váltottak ki a betegek, mint 2022-ben, az OTC-ből pedig 6 százalékkal kevesebbet, az egyéb vitaminokból, táplálék-kiegészítőkből pedig tíz százalékos visszaesést mértek.

Iszonyatos munkaerőhiánytól szenvednek

Munkaerőhiánnyal kapcsolatban elmondta: egyre nehezebb pótolni a kieső munkaerőt. Kérdésre válaszolva Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója elmondta: Magyarországon 11-12 ezer gyógyszerész lehet, és hatezren dolgoznak közforgalmú gyógyszertárakban, kellene ember, de nincs jelentkező.

A gyógyszer-nagykereskedők lapjában több száz hirdetésben keresnek gyógyszerészt, az elmúlt 3-4 évben a fizetési igények megduplázódtak. A gyógyszerkereskedelemben az infláció közeli béremelés 5-6 milliárd forint pluszt jelent a szektornak.

A jövőben Zlinszky János szerint felgyorsul a gyógyszertárak számának csökkenése, stagnálni fog a dobozszám, stagnálni fog a vásárlók száma is. A támogatott termékeknél pedig tovább emelkedik a gyógyszerek ára, hiszen egyre modernebb termékek vannak.

Tavaly megalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum (GYEF), úgy érzik az utolsó órában vannak, hogy közös javaslatokat tegyenek az egészségpolitika felé, emelte ki a HGYSZ elnöke. Ezek között szerepel a kistelepülések gyógyszerellátásnak erősítése, degresszív árrés újratárgyalása, a gyógyszertári szolgáltatások bővítése is.

Gyógyszertári szolgáltatások bővítése:

  • gyógyszertári vakcináció bevezetése,
  • gyógyszeres terápia menedzsment,
  • gyógyszerészi vényírás.

gyógyszerhiánnyal kapcsolatban elmondta, mindig volt gyógyszerhiány, fontos a tényszerű higgadt kommunikáció, mert abból pánik vásárlások lehetnek. Fontos a helyettesítő készítmények alkalmazása, hangsúlyozta Magyarországon sem a járó- sem a fekvő-betegellátásban nem maradt senki gyógyszer nélkül.

Európában Magyarországon az egyik legszigorúbb a szabályozás, de elkerülhetetlen, hogy a 2022-ben megszüntetett gyógyszer házhoz szállítást ismét törvényben szabályozzák. Kiemelte: kamarai jelzések alapján változások várhatók.