Bár a német kivitel továbbra sem képes dinamizálni a magyart, az első negyedévben legalább a tavalyi szinteket sikerült újra elérni − derül ki a friss külkeradatokból. A folytatással kapcsolatban nagy talány, mikor jön a trendforduló a gazdaságban és indul be az érdemi növekedés - ez attól is függ, hogy mennyire képesek felpörögni az exportra termelő nagy autógyártók, valamint hogyan alakul a régóta zsugorodó belső kereslet.

A KSH előzetes számai szerint a külkereskedelmi folyamatokban a jól sikerült januárral szemben az idei második hónap stagnálást hozott, majd a március mérsékelt zsugorodást. A hónapban az export forintértéke 0,8 százalékkal nőtt, az importé viszont 2,2 százalékkal csökkent a 2012-es bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 2,8, százalékkal, a behozatal pedig egyenesen 5,6 százalékkal mérséklődött, míg dollárban számolva a mínusz az előbbinél 4,3 százalék, az utóbbinál pedig 7,0 százalék. A különböző fizetőeszközökben számított indexek közötti eltérést az árfolyamhatás okozta: idén márciusban a forint az euróhoz mérve 3,7, a dollárhoz képest 5,9 százalékkal gyengült.

Szép lett a havi többlet

Így az előzetes adatok szerint 2013. márciusban a kivitel 2074 milliárd forintot (6,87 milliárd euró), a behozatal 1842 milliárdot (6,11 milliárd euró) tett ki. A kedvező irányú mozgások miatt a tavalyi közepesen magas havi aktívumot sikerült jócskán felülmúlni: a mérleg többlete márciusban 753 millió euró lett − szemben a 2012. márciusi 589 millióval.

A tavalyi szintek már megvannak

A makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban jó hír, hogy az idei első negyedévben a külkereskedelemben összességében szinte fillérre sikerült a 2012-es szinteket megismételni. Mindezt segítette az árfolyam alakulása is, ugyanis a 2013. január-márciusi forint-euró árfolyam csaknem azonos volt az egy évvel ezelőttivel. A negyedévben az export forintértéke 0,5 százalékkal, az importé 0,9 százalékkal mérséklődött a 2012-es bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 0,1, százalékkal, a behozatal pedig 0,2 százalékkal lett csupán kisebb, ráadásul dollárban számolva némi bővülés is van: az előbbinél 0,6 százalék, az utóbbinál pedig 0,4 százalék.