Számunkra is meglepetés - kommentálta a februári inflációs adatot Barcza György, az ING Bank elemzője, aki egyébként 3,5 százalékos éves ütemre számított. A múlt havi adatot piaci átlagnál jobban megközelítő szakértő úgy véli: három tényező okozott meglepetést. Az iparcikkek várakozáson felüli árcsökkenése - ami a ruhák szezonális akcióival és a tartós javaknál az erős forinttal magyarázható -, az élelmiszerárak stabilitása, illetve a dohányáruk olcsóbbodása volt váratlan. Az első két tétel azt mutatja - fogalmazott Barcza -, hogy a kiskereskedelem átstruktúrálódása és az erős forint az árstabilitás irányába hat, azaz kedvezően befolyásolja az inflációt. Ami a dohányárukat illeti: a jövedékiadó-emelések miatti szokásos, tempós drágulást ezúttal sikeresen ellensúlyozták a gyártók árcsökkentési törekvései.

A szakértő kiemelte továbbá a szolgáltatások drágulásának lassulását: ha e kör áremelkedési üteme tartósan beáll 6 százalék körüli szintre, az is az árstabilitást szolgálhatja.

Nyeste Orsolya az inflációs adat megjelenése előtt úgy vélte: nagyobb az esélye a pozitív meglepetésnek. Az Erste Bank elemzője szintén az élelmiszerek, ruházati termékek és a tartós fogyasztási cikkek áralakulását emelte ki. Szerinte ezeken túl az elemzők prognózisaiban az élelmiszerárak és a hatósági árak számbavételének kérdése okozhatta a "felüllövést".

 

Barcza György hangsúlyozta: az igen kedvező inflációs adattal párhuzamosan a kilátások nem javultak jelentősen. Az ING modellje szerint a pénzromlási ütem az első félév végén érheti el a mélypontot jelentő 3,1 százalékot, utána kis emelkedésre van kilátás. Egyébként a márciusi szám is magasabb lehet a februárinál, e hónapban 3,4 százalék várható, az üzemanyagok drágulása és a szabályozott árak emelkedése miatt.

Az Erste szakértője ugyanakkor lefelé módosította idei inflációs prognózisát, de a lefutás pályáját illetően nem változtatott előrejelzésén. E szerint a februárinál sokkal jobb adatra az év során nincs kilátás, 3 százalék alá várhatóan egyik hónapban sem kerül az index. Az év végére 3,7-3,8 százalék várható, az éves átlag 3,5 százalék lehet, szemben a korábban prognosztizált 3,8 százalékkal.

 

A kamatcsökkentési prognózisok tekintetében a makroadat annyi változást hozott, hogy a piac előrébb hozta alapráta-mérséklési várakozásait - fogalmazott Barcza. Ezek szerint a jegybank a következő két hónapban legalább 100 bázispontos enyhítést hajt végre, júliusra pedig elérhető a 6,75-7,00 százalék. Az ING Bank elemzője - a költségvetési kockázatra és a nemzetközi környezet alakulásában rejlő bizonytalanságra hivatkozva - ennél óvatosabb álláspontot képvisel, így 7,25 százalékos év közepi szintet vár.

Nyeste szerint is elképzelhető a kamatcsökkentések előrébb hozása. Úgy véli, a piac már korábban beárazott egy 100 bázispontos vágást, de ebben túllövés is van, az Erste szakértője a március 29-i kamatdöntő üléstől 75 bázispontos csökkentést vár.