Csorbai szerint addigra várhatóan enyhül a megemelt importkvóta miatt az EU piacát letaroló és átmeneti túlkínálatot okozó thai import negatív hatása, így a termelők legalább kismértékben érvényesíteni tudják a drága takarmány jelentette többletköltségeiket. Az elnök szerint nagyjából 5 százalékos emelésre lehet majd számítani. Ezen persze enyhíthetne a terméktanács által is szorgalmazott radikális áfacsökkentés - feltéve ha sikerülne biztosítani, hogy a fogyasztói árak változatlansága mellett a többletjövedelmen a feldolgozók és a baromfitartók osztozzanak -, de ennek egyes ágazati szakemberek szerint idén kevés az esélye, legkorábban is csak jövő januártól tartják elképzelhetőnek a bevezetését. Szabó István, a Magyar Broilerszövetség elnöke szerint ehhez persze az is kellene, hogy a napi politikai adok-kapok helyett szakmai alapon tárgyaljanak az áfacsökkentésről.

A forgalmi adó csökkentését több más intézkedés mellett nemcsak a most elkészült hétéves baromfii ágazati fejlesztési stratégia (Napi Gazdaság, 2012.03.20.) megvalósításához tartják elengedhetetlennek, de az ágazat túléléséhez is. Megkezdődött a baromfiipar leépülése is, az idén már több feldolgozó - köztük a Sága sárvári üzeme, egy szabolcsi cég - jelezte, hogy befejezi a vágási tevékenységét, több megyei vágóhíd működése is kérdéses, összességében pluszforrás nélkül a hazai baromfitermelők 15-20 százaléka adhatja fel a termelést - mondta Bárány László, a BTT elnökségi tagja. Bajban van a pacsai, termelői tulajdonban lévő vágóhíd is. Egy-egy feldolgozó megszűnése pedig akár a teljes integrációt bedöntheti. Sárvár körül például jelentős termeléscsökkenés mellett, német és osztrák vágóhidakkal együttműködve maradhatnak csak talpon a pulykatenyésztők - ha találnak finanszírozót.

A rövid távú talpon maradás érdekében a terméktanács a tavaly 4,8 milliárdos baromfi állatjóléti támogatás 10 milliárd forintra emeléséért, illetve kedvezményes integrátori hitellehetőségekért lobbizik. Hosszabb távon pedig a kormány figyelmébe ajánlaná, hogy tegyék lehetővé a baromfi integrátor vállalkozások termőföldhöz jutását - az állattartás idejére - a most tárgyalt új földtörvényben, mivel ez komoly versenyelőnyt jelentene uniós szinten is az ágazatnak. Emellett a talpon maradáshoz és a szükséges fejlesztések megvalósítása érdekében fontosnak tartanák, hogy enyhüljenek a banki hitelezés feltételei, illetve, hogy az uniós támogatásokból az ágazat fejlesztésére is különítsenek el forrásokat, és ebből ne zárják ki az itthon nagyvállalkozásnak számító cégeket. Emellett szükségesnek látják az egymásnak olykor ellentmondó hazai környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályok egyszerűsítését is.