A jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, már 2025-ben szükség lehet újfajta rendszámokra, amelynek nyomán több megoldás is szóba került - írta a hirado.hu-ra hivatkozva a hvg.hu.

Egyrészt kiút lehet a személyhez kötött rendszám, vagyis, ha egy jármű adásvételét követően az új tulajdonos a korábbi autójának az azonosítóját kapná meg - mondta a Híradónak Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója. A legegyszerűbb és legolcsóbb a forgalomból véglegesen kivont rendszámok újbóli kiadása lenne. Ugyanakkor ez sem tekinthető véglegesnek, de jelentős tartalék van a lehetőségben.

Mindezeken túl egy új rendszer bevezetése elkerülhetetlen előbb-utóbb. Erre a legjobb minta a már itthon is sokat emlegetett és többször felvetett területi alapú rendszámozás lenne. Ez azonban egy általános rendszámcserével járna, és a teljes állomány leváltása több évbe is telhet, valamint jelentős költségeket emésztene fel a szakértő szerint. Jelenleg, tudomása szerint ez nem szerepel a téma a Belügyminisztérium elsődleges, kidolgozandó kérdései között, de amikor időszerű lesz, egy alapos elemzés kell a megoldáshoz.