"Egy bizonyos szakaszig már eljutottunk, nem állunk rosszul vele" - mondta Orbán Viktor a magyar vakcina fejlesztéséről a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök kifejtette, a magyar vakcina legalább olyan jó lesz, mint a többi, és ezt hazai gyárban tudják majd gyártani. Ez azonban még bizonytalan, addig is a Szputnyik V magyarországi gyártásának megoldására is koncentrálni kell.

A kormányfő elmondta: ő a hétvégén kapja meg a harmadik oltást, ez szerinte "felér egy életbiztosítással". Orbán szerint "jó, ha van az ember zsebében egy maszk, de az nem véd meg bennünket, csak az oltásban bízhatunk. 

Azt próbálom a lelkére beszélni az embereknek, hogy nem fogják tudni elkerülni a negyedik hullámot, és a delta variáns sokkal agresszívebb, mint a korábbiak. Nem abból kell kiindulni, hogy egy évvel ezelőtt mekkora veszélynek voltak kitéve, a mostani veszély sokkal nagyobb

- mondta.

Az emelkedő energiaárakkal kapcsolatban kiemelte, míg Németországban és Bécsben dupla annyit fizetnek a háztartások mint korábban, Magyarországon a rezsiár-szabályozásnak köszönhetően egy rögzített ár "megvéd minket". Kiemelte, ha bevezetnék a piaci árakat, akkor egy magyar családnak ez több mint 30 ezer forint többletköltséget jelentene.

Nem lehet elkerülni a koronavírus-járvány negyedik hullámát, mivel a delta nevű változat sokkal veszélyesebb mint az eddigi vírus volt - közölte Orbán Viktor, aki elárulta: a hét végén fogja felvenni a harmadik oltást. Szerinte ez felér egy életbiztosítással. A koronavírus-fertőzés esélyének csökkentése érdekében a miniszterelnök szerint zárt terekben is érdemes lehet maszkot használni. Azonban ne ringassuk magunkat abba a reménybe, hogy a maszk megvéd bennünket - tette hozzá azzal, hogy aki szeretné megvédeni a saját és a szerettei egészségét, az vegye fel az oltást.

 

Olyan kultúra alakult ki a nyugat európai országokban, hogy nem azt várják el a megválasztott politikusoktól, hogy irányt mutassanak, mivel úgy gondolják, hogy inkább jobb a gyenge vezető – mondta a rádióműsorban a kormányfő. Pedig - tette hozzá - a mostani világ a lágy, puhány, uniszex megközelítést a politikában használhatatlanná tette. A miniszterelnök az energiaárakról is beszélt. Azt mondta, hogy ha a rezsi nő, akkor azt meg kell fékezni.