A Napi Gazdaság cikke

A bankmentés részleteit taglaló kormányrendelet - többhetes késéssel - a napokban megjelenik.


Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a köznyelvben csak bankmentő csomagként - a hitelintézetek és a kormány által inkább a bankok megsegítését célzó jogszabályként - emlegetett törvényjavaslatot. A jogszabály szerint az IMF-hitelkeret terhére 300 milliárd forint nyílna meg a bankok számára állami tőkeemelésre és további 300 milliárd forint használható fel 1500 milliárd forintnyi állami garancia nyújtására a banki hitelfelvételekhez. A december közepén elfogadott jogszabály szerint a bankok feltőkésítéséről a kormány március 31-éig dönthet, míg a garancia igénybevételére december 30-ig lenne lehetőség. Az állami tőkeemelésre a törvény szerint sor kerülhet egyrészt "erőből", külső beavatkozásként - abban az esetben, ha a bank működése a bankrendszer integritását veszélyezteti -, másrészt baráti módon, a pénzintézetek saját kezdeményezésére.


A kormány most az állami tőkeemelésre vonatkozó határidő december 30-ára való kitolását kezdeményezi. E módosítás - képviselői módosító javaslat formájában - már a parlament előtt fekszik. A költségvetési bizottság a jövő héten tárgyal a javaslatról, amelyet a pénzügyi tárca is támogat. Az IMF nem szeretné, ha a bankmentő törvény egy üres jogszabály maradna - ezt szóvá is tették a legutóbbi viziten -, ezért is indokolt a határidő meghosszabbítása. Ráadásul a pénzügyi válságnak indult gazdasági krízis sokkal mélyebb, mint azt az elmúlt év végén akár a bankok, akár a kormány gondolta.

Korábban a bankok mereven elzárkóztak az állami tőkeemelés lehetőségétől, ám a válság elhúzódásával nőhet annak a valószínűsége, hogy kérik a tőkeinjekciót. Az viszont egyértelmű, hogy az állami garanciára igényt tartanak majd a bankok.  Úgy tudjuk, hogy az állami garanciavállalás és tőkeemelés részleteit szabályozó kormányrendelet napokon belül megjelenik.