Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A július 1-én hatályba lépő rendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az Iváncsa területén megvalósuló ipari park fejlesztéssel összefüggő feladatokat.

Ugyancsak kiemelt státust kapnak a Rácalmáson, a Hankook Tire Magyarország Kft. beruházásával összefüggő ügyek.

A beruházás Iváncsa és Rácalmás mellett Adonyt és Kulcsot érinti.

A kormány arról is döntött, hogy

Az Iváncsa közigazgatási területén létrejövő, a különleges gazdasági övezetben található, önkormányzati tulajdonban álló, forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó közterület tulajdonjogát a Fejér Megyei Önkormányzat szerzi meg

 - olvasható a Magyar Közlönyben.

A döntés nem váratlan, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke már májusban javaslatot tett arra, hogy jelöljenek ki különleges gazdasági övezetet a területen, ahol a  dél-koreai SK Innovation óriási akkumulátorgyára és a Hankook üzeme is termel.

A kormány döntésével így a helyi adókat nem a települések vetnék ki és szednék be, hanem a megyei önkormányzat.

Az övezetből kihagyták az ellenzéki vezetésű Dunaújvárost, amely pedig szomszédaival kötött szerződései alapján jelenleg az iváncsai ipari parkból és a Hankook-gyárból befolyó iparűzési adó felére jogosult.

Az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok vezetői egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet hátrányosan érinti a térség valamennyi lakóját, különösen a dunaújvárosiakat, ezt a kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik.

A Hankook esetében Dunaújváros szolgáltatja a vizet, szennyvizet, az iváncsai ipari park pedig a Modern városok programban náluk épült volna meg, helyette jött létre Iváncsán.