Hétfőtől csütörtökig, vagyis június 27-től 30-ig az egész országra harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. A harmadfokú szintet akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem nyomatékosan kér mindenkit, hogy ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül, még vízparton sem: szellőző ruházattal, és napvédő krémmel védjék bőrüket a leégés ellen. A szabadtéren dolgozók, szabadtéri rendezvényen szórakozók különösen figyeljenek erre, illetve felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Az autóval közlekedők fokozott figyelmét is kérik, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. Mivel ilyen időben 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete, sose hagyjanak gyereket, állatot tűző napon parkoló autóban! Ha napon álló autóban hagyott gyermeket, vagy állatot látnak, azonnal hívják a 112-t.