Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra kérte az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen - írja az MTI. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, s megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A szakemberek figyelmeztetnek: sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívószámot. 

A nagy melegben nő a szén-monoxid kialakulásának veszélye is. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülésére. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is több megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.

A meteorológiai szolgálat kedden azt írta: a nappali felmelegedés tovább erősödik. Az előrejelzés szerint szerda hajnalban általában 10 és 18 fok között alakul a hőmérséklet, az északi völgyekben alacsonyabb, a vízpartokon, belterületeken magasabb értékeket is mérhetnek. Napközben túlnyomóan felhőtlen idő lesz, csapadék nélkül. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között várható.