A miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy augusztus 1-jétől kérhető a harmadik oltás is Magyarországon. Novák Katalin családügyi miniszter szerint mindenkinek ott érdemes érdeklődnie, ahol az előző két oltást kapta: javasolják, hogy azzal az orvossal konzultáljanak, akinél felvették az oltásokat, ha a háziorvosnál, akkor nála, ha oltóközpontban, akkor ott.

A kormány azt javasolja, hogy a harmadik oltás más típusú legyen, mint az előző kettő - mondta szombaton Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter.

Az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie Karikó Katalin szerint, de az mRNS-t tartalmazó vakcinákat, mint a Pfizer és a Moderna, akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után - hangzott el az RTL Híradóban.

Karikó Katalinhoz hasonlóan Rusvai Miklós víruskutató is úgy gondolja, hogy a vektorvakcináknál, tehát az AstraZeneca és a Szputnyik oltásánál kimondottan előnyös lehet, ha a harmadik oltás más. A szakember a kínai Sinopharm vakcinával oltottaknak is azt javasolja, hogy harmadiknak mást kérjenek.

Pfizer: még nincs elég adat a mixeléshez

A Pfizer magyarországi vezetője a Népszavának ugyanakkor azt mondta: ők nem támogatják az oltóanyagok felcserélését. "Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását "– mondta a lapnak Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét.

Bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek – tette hozzá az ügyvezető.