A Napi Gazdaság hétfői számának cikke.

Az elkülönített összegből fedezik a volt képviselőknek és alkalmazottaknak járó juttatásokat (erre összesen 1,9 milliárdot terveztek), valamint a szükséges helyiségfelújítások, beszerzések és informatikai fejlesztések költségét.

Még nem látható, hogyan alakul a tényleges felhasználás, de várhatóan nem lépik túl a hárommilliárdos keretet. Ha így lesz, akkor a mostani ciklusváltás éppen dupla annyiba kerül majd az államnak, mint az előző, 2006-os. Akkor ugyanis a tervezett 2,1 milliárdnál kisebb összeget, 1,5 milliárd forintot költöttek, mivel az előzetesen várnál kevesebb képviselő cserélődött le és kevesebbet fordítottak irodai beszerzésekre.

Négy évvel ezelőtt az új mandátumot nem szerzett 114 képviselőnek és az elbocsátott 33 köztisztviselőnek - a törvény szerint nekik járó hathavi illetményként vagy végkielégítésként - 250 millió, illetve 180 millió forintot fizettek ki.

Az előző parlament 386 képviselőjéből 193-an ismét tagjai az új törvényhozásnak, négyen a ciklus végén elhaláloztak vagy lemondtak mandátumukról, 189-et pedig nem választottak újra. Az utóbbiak részére az alapdíjuk és pótdíjuk hathavi átlagának megfelelő összeget kell az OH-nak kifizetnie.

Egy havi képviselői tiszteletdíj átlagosan 417 ezer forint körül alakul - az alapdíj bruttó 231,9 ezer forint, amit még a parlamenti bizottsági tagságért és tisztségért járó pótdíj egészít ki, ez átlagosan az alapdíj 80 százaléka lehet. (A javadalmazás természetesen képviselőnként változik, mert a bizottsági elnök az alapdíj 120, az alelnökök 100, a tagok 70 százalékát kapják pótdíjként, a második bizottsági tagságért pedig csak 25 százalék jár.

Az új ciklusban is ilyen díjazással lehet számolni, mivel a bizottságok száma nem változott.) Az újra nem választott képviselők így hathavi illetményként átlagosan több mint 2,5 millió forintot vihetnek haza, amit egy összegben is megkaphatnak, ha kérik. Ez összesen mintegy 473 millió forintos kiadást jelenthet az OH-nak.

A volt képviselők még kedvezményesen, az öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel nyugdíjba is vonulhatnak, ez a lehetőség az OH előzetes adatai szerint több mint ötven főt érinthet.

A képviselők az új ciklusban is jogosultak a tiszteletdíjon felül választókerületi pótlékra (utazási költségtérítésre) és lakhatási támogatásra, melyekkel akár megkétszerezhetik járandóságukat. A parlament honlapján a képviselői adatlapokra kattintva jól látható, hogy akad olyan vidéki képviselő, aki tiszteletdíja több mint másfélszeresét számolta el e két jogcímen, így havonta összesen több mint egymillió forint javadalmazásban részesült. A képviselőknek természetbeni juttatások is járnak, például ingyenesen használhatják az irodákat, laptopot kapnak és a frakciók költségére mobiltelefont.