Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cikke a Portfolio.hu idézi, e szerint a három pillér:

1. Adó- és járulékkedvezményeket biztosítanának azoknak a cégeknek, amelyek a közszférából kikerülőket foglalkoztatnák

2. A hiányszakmákra vonatkozó átképzési programot is ki kell dolgozni

3 .Az érintettek önfoglalkoztatóvá, illetve tulajdonossá válását is segítené a kabinet egy kedvezményes hitelprogrammal, amelyhez korlátozott állami kezességvállalás is társulna.

A Miniszterelnökség által készített előterjesztés viszonylag széles körre vonatkozna, hiszen

  • A megszűnő szervezeteknél az ő feladataikat átvevő tárcák a személyi előirányzatok 80 százalékát vehetnék csak figyelembe (a személyi költségek 20 százalékos lefaragása elkerülhetetlenül járna leépítéssel, ami mintegy 6000 főt érintene más sajtóhír szerint), ugyanez vonatkozna a fővárosi és megyei kormányhivatalokra is.
  • Emellett a megmaradó intézményeknél is lenne "fogyókúra", ami a személyi állományt illetné, ugyanis náluk 10 százalékkal kellene csökkenteni 2017-től a személyi költségekre vonatkozó előirányzatot.

Lényeges a fenti három pillér mellett az, hogy a kormány egyéb ösztönzőt is bevetne az elvben júliusban kezdődő racionalizálás sikeres végrehajtásához. Ha ugyanis a dolgozó önként távozik, és vállalja, hogy hat évig nem helyezkedik el a közszférában, akkor legkevesebb 600 ezer, de legfeljebb tízmillió forintos díjazásra is jogosult lehet, igaz a jogosultság megszűnése durva anyagi retorziókkal, visszafizetési terhekkel is járna - olvasható a lapban.