Az előzetes adatok szerint rekordévet tudhat maga mögött a magyarországi használtautó-piac - derül ki a Jóautok.hu összeállításából. 

 

  • Közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben, 3,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez egyben az jelenti, hogy a használtautó-piac tíz év alatt a duplájára hízott. 
  • 2020 ugyanis 791 ezres eladással zárult, 2011-ben 441 ezer darab használt autó talált gazdára. 

 

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója közölte: "A belföldi használtautó-piac folyamatosan bővülését ugyan 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások időlegesen visszavetették, tavaly azonban már ismét visszatért a növekedési trend. A piac forgalmának növekedését két tényező is segítette az elmúlt évben. Rövid távon az autóipart sújtó chiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte. Hosszabb távon a hazai autópark folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot: míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt.”

Az elemzés a Datahouse adatai alapján ismerteti a használtautó-piaci márkarangsort is. 

  • Az első helyen az Opel 12 százalékos részesedéssel. 
  • A második Volkswagen 10 százalékos, 
  • a harmadik pedig a Suzuki 9 százalékos aránnyal
A

 Fordé a negyedik hely 8 százalékkal. A BMW az 

ötödik 6 százalék feletti részesedéssel, a hatodik helyen álló Renault ugyanakkor évről évre egyre távolabb kerül a 6 százalékos szinttől.