Január és október közt összesen 5115 milliárd forint értékű árut forgalmaztak a magyarországi kiskereskedelemben, ebből az októberi eladások 567 milliárdot tettek ki.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma az első tíz hónapban 1,3 százalékkal, októberben 0,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az eladások 91 százalékát lebonyolító hiper-, szupermarketek és vegyesboltok forgalma 0,5 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,4 százalékkal növekedtek.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi forgalmának volumene nem változott a szeptemberihez képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008. októberben 1,4 százalékkal, az első tíz hónapban 1,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tíz hónapban 2,4 százalékkal, októberben 2,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek forgalma csökkent 2007 októberéhez viszonyítva, a többi üzlettípusban bővült a kiskereskedelmi forgalom, legnagyobb mértékben a használtcikk-üzletek eladásai növekedtek az előző év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma októberben 0,2 százalékkal maradt el a szeptemberitől.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008. októberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése az Európai Unióban, ennek mértéke az unió 27 tagállamában átlagosan 0,8 százalék, az eurózóna országaiban 2,1 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. A tagállamok közül továbbra is kimagaslóan növekedett (9,4 százalék) a kiskereskedelmi forgalom Romániában, ezek mértéke a legnagyobb mértékben (14,4 százalék) Lettországban csökkent.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma Magyarországon 2008 első tíz hónapjában 4,9 százalékkal, októberben 9,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene az első tíz hónapban nem változott, októberben 1,1 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól.