Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) első havi értéke a korábbi januárokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve is alacsony volt, és továbbra is szűkülést jelez. A feldolgozóipar 2010 júliusától egy éven keresztül folyamatosan bővült, azonban az eltelt félévben ötször is szűkült, amire 2009 vége óta nem volt példa - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

A januári 49,8 pont ugyan nem sokkal marad el a változatlanságot jelző 50-es szinttől, és javulást jelent a decemberi 48,6 ponthoz képest, ez azonban sovány vígasz. A hosszú távú januári átlag 1996 óta (52,1) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A részindexeken belül a termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, de ezzel együtt is huszonkét hónap bővülés után már harmadszor jelzi a termelt mennyiség visszaesését. Ilyen hosszú növekedési periódusra utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték rendkívül alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak négyszer volt kisebb a növekedés üteme januárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, és a mostani a negyedik legalacsonyabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így harmadszorra csökkent az elmúlt négy hónapban. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa, ami az akkori válság végét jelentette.

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonhatodik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek tovább csökkentek a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés, az októberi növekedés és a novemberi szűkülés után. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti és a nyolcadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, és 2012 csökkenéssel nyitott.

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa A korábbi januári értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta.