Az MTI által kérdezett tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - UBS, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays Capital, Goldman Sachs, BNP Paribas, JP Morgan, Wood & Co., Moody's Economy.com, 4cast, Capital Economics - szakértői meglehetősen széles sávban szóródó, 5,3-6,0 százalék közötti prognózisokat adtak az éves szintre számolt januári inflációra.

A januárra szóló előrejelzési átlag 5,70 százalék. Egy hónappal korábban 5,6 százalékos, novemberben 5,2 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzői konszenzus 5,8 százalék volt, az elemzők egyöntetűen úgy vélték, hogy a januári pénzromlás üteme volt az inflációs pálya csúcsa.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői januárra még 6 százalék körüli éves inflációt jósolnak, elsősorban az üzemanyagárak változásában jelentős szerepet játszó bázishatás és a jövedékiadó-intézkedések miatt. A ház szerint azonban januárban már valószínűleg tetőzött a magyarországi infláció. A JP Morgannél azzal számolnak, hogy az éves ütem júliusig várhatóan 2,5 százalék körüli szintre lassul.

A már januárra inflációs lassulást váró elemzők közül Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza - aki 5,3 százalékos éves inflációt jósol - az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a magyar gazdaságban érvényesülő 5-6 százalékos negatív kibocsátási rés "hatalmas dezinflációs erő". Dybula szerint júniusig, a tavalyi áfaemelés hatásának végleges elenyészéséig még viszonylag magas éves inflációs számok várhatók, a második félévtől azonban valószínűsíthető a magyarországi infláció "masszív összeomlása".

A BNP Paribas vezető térségi elemzője szerint a tizenkét havi ütemek akár a 1,5-2,5 százalékos sávba is süllyedhetnek. A ház ugyanakkor a recesszió enyhülését is jósolja a magyar gazdaságban. A cég a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékos éves visszaesését várja a tavalyi negyedik negyedévről a harmadik negyedévi 7,1 százalékos mínusz után; ez a BNP Paribas számításai szerint 6,6 százalékos egész évi tavalyi GDP-csökkenésnek felelne meg.

A bankcsoport elemzői szerint a legutóbbi aktivitási jelzőszámok a gazdasági teljesítmény csökkenési ütemének lassulására utalnak, és a "masszív bázishatások" 2010 elejére további javulást valószínűsítenek.

A Cityben vannak olyan vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaság az idei év egészében már növekedni fog. A Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege például azt jósolja, hogy negyedéves összehasonlításban már az idei első negyedévben 1,5 százalékos reálnövekedés lesz Magyarországon, és ezután mindegyik negyedévben gyorsuló növekedés várható. A cég 2010 utolsó három hónapjára már 4,1 százalékos, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt GDP-pluszt vár a magyar gazdaságban, és éves összehasonlításban is 3,1 százalékos növekedést jósol az idei negyedik negyedre.

A JP Morgan londoni elemzői szerint is enyhült a recesszió a tavalyi negyedik negyedévben, elsősorban a feldolgozószektor kibocsátásának élénkülése miatt. A ház 4,5 százalékos éves összehasonlítású GDP visszaesést vár 2009 utolsó három hónapjára.