Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 0,1 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 0,2 százalékkal növekedett 2010. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

Az adatsor óriási pozitív meglepetést jelent, hiszen a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők éves szinten 1,7 százalékos csökkenést, negyedéves összevetésben pedig 0,2 százalékos növekedést vártak.

A jó híreknek ezzel még nincs vége. A korábbi adatok revíziója során az is kiderült, hogy a korábban közölttel ellentétben a tavalyi utolsó negyedévben, az előző három hónaphoz képest, már növekedni tudott a hazai GDP. Ugyan ennek mértéke csak 0,2 százalék volt, de ez azt jelenti, hogy a recessziónak már 2009 utolsó három hónapjában vége szakadt Magyarországon.

A Napi által megkérdezett elemzők kommentárját - amelyekből egyebek mellett kiderül, hogy módosítani kell az idei GDP-prognózisokon - itt olvashatja.


A vártnál jobb első negyedéves GDP adat mögött egyértelműen az ipar teljesítménye áll - mondta a Napinak Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője. Az exportra termelő cégek jelentős mértékben húzták a hazai terméket, ám a hazai piacokra értékesítő vállalkozások
továbbra is gyengén teljesítettek. Szintén szignifikáns volt a növekedés a szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás ágak esetében és a távközlésben is. A kiskereskedelem tovább is jelentős mínuszban van, és a vendéglátás sem tért még magához. Ugyanakkor a
vendégéjszakák számának növekedése pozitívan járult hozzá a GDP-hez, amire jó hatással voltak a tavalyról megmaradt üdülési csekkek. Az építőipar továbbra is mélyrepülésben van, ráadásul még rosszabb lett az ágazat teljesítménye - gyakorlatilag csak néhány állami beruházás tartja fenn az ágazatot. A pénzügyi tevékenységek 2009 utolsó negyedéve után ismét növekedtek, bár kisebb mértékben.